x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Trimiterea lui Năstase în judecată s-a hotărât la Cotroceni

Trimiterea lui Năstase în judecată s-a hotărât la Cotroceni

de Adrian Mogos    |    27 Mar 2011   •   22:45
Trimiterea lui Năstase în judecată s-a hotărât la Cotroceni
Sursa foto: Paul Hackett/Reuters

158486-ds-20090217174205005.jpgÎntr-un document clasificat legat de corupţia din România şi reformele din justiţie se face referire la dosarul lui Adrian Năstase. Contactele ambasadei americane aveau păreri împărţite legate de problematica criminalităţii. Se arată că oficialii americani au discutat recent cu trei parlamentari, doi de la PNL şi unul de la PSD cu funcţii în Senat şi Camera Deputaţilor în cadrul Comisiei de Apărare şi Afaceri Interne. Teodor Meleşcanu şi George Scutaru au dat vina pe bugetul mic pe 2009. Georgian Pop de la PSD a admis că recesiunea economică poate duce la creşterea criminalităţii. Oficialii americani au observat luptele interne dintre procurorul general, Laura Kovesi, şi şeful DNA, Daniel Morar. Kovesi l-a criticat pe Morar pentru productivitatea mică a luptei anticorupţie. Vicepreşedintele CSM, Bogdan Licu, a stat de vorbă cu consilierul politic, spunându-i că procurorul general este invidios pe ascensiunea crescândă a şefului DNA ca luptător anticorupţie. Daniel Morar şi şeful ANI, Alexandru Macovei, le-au declarat fiecare în parte oficialilor ambasadei că nu pot comunica cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. La fel şi Kovesi, căreia îi era frică să nu fie schimbată din funcţie. Morar a spus că Predoiu în primul lui mandat nu a călcat în sediul DNA. Când a fost întrebat de Predoiu, şeful ANI a râs şi i-a spus consilierului politic că s-au întâlnit o dată pe stradă.

158662-158539-untitled-1.jpgPe 17 februarie, Băsescu a întrunit de urgenţă un "summit pe justiţie" la Palatul Cotroceni. La întâlnire au fost prezenţi: ministrul Justiţiei Predoiu, procurorul general Kovesi, şeful DNA Morar, şeful Senatului, Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, deputatul Daniel Buda, preşedintele CSM, Virgil Andreieş, şi vicepreşedintele CSM Bogdan Licu.

 

În raportul ambasadei se arată că oficialii ambasadei s-au întâlnit separat cu Buda, Licu şi Macovei, care au confirmat că întâlnirea de la Cotroceni a fost mai mult o acţiune în forţă ca să demonstreze UE că se face reforma în justiţie. Licu a descris diplomatic sesiunea de la Cotroceni ca "prietenească". Macovei a spus însă că dezbaterea a fost aprinsă, fiind evidente tensiunile dintre Băsescu şi Geoană. Unul dintre exemple a fost atunci când Geoană şi alţi pesedişti s-au plâns de faptul că dosarul Năstase a fost motivat politic. Băsescu s-a răstit imediat: "Nu mă faceţi să dau drumul la dosare. Fiecare dintre plângerile împotriva lui Năstase sunt din partidul vostru, nu de la mine". În ciuda dezbaterilor aprinse, participanţii la întâlnirea de la Cotroceni au fost de acord cu două chestiuni: adoptarea cât mai rapidă a noilor coduri şi acordul de a trimite dosarul Năstase în judecată. În 4 martie, Parlamentul a permis începerea urmăririi penale împotriva lui Năstase.

Unul dintre fondatorii SoJust care a lucrat în echipa fostului ministru Monica Macovei i-a spus consilierului politic că SIPA, fostul serviciu intern al Ministerului Justiţiei, a avut în minister rostul de a urmări viaţa privată a judecătorilor, procurorilor, grefierilor şi chiar a cetăţenilor simpli. Cristi Dănileţ, cofondatorul SoJust, a spus că a văzut dosarele care conţin detalii legate de viaţa sexuală a judecătorilor şi procurorilor, chiar şi rapoarte medicale ale judecătoarelor care au făcut avort. A fost, considera Dănileţ, ca o întoarcere în timp pe vremea lui Ceauşescu, făcând referire la faptul că cineva îi poate şantaja pe judecători în ceea ce priveşte reforma în justiţie. Dănileţ a precizat că dosarele SIPA dinainte de 2001 au fost distruse, dar Ministerul Justiţiei încă mai are datele dintre 2001 şi 2005 aflate în două camere mici accesibile ministrului Justiţiei. Vicepreşedintele CSM a declarat că revitalizarea SIPA a fost o idee proastă, iar şeful ANI a informat că problema SIPA a fost atinsă şi în întâlnirea de la Cotroceni, unde Geoană i-a cerut lui Predoiu să explice logica reînfiinţării acestui serviciu, dar Băsescu a intervenit, spunând că această problemă nu era o chestiune a agendei întâlnirii, iar Geoană a dat înapoi.


Analiza ambasadei americane arată că reformatorii sistemului judiciar pur şi simplu nu colaborează între ei.

Citiţi toate articolele Wkileaks România - Jurnalul Naţional

×
Subiecte în articol: wikileaks wikileaks romania