x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Cel mai puternic tăietor de lemne va fi desemnat astăzi la Zizin

Cel mai puternic tăietor de lemne va fi desemnat astăzi la Zizin

06 Sep 2019   •   13:55
Cel mai puternic tăietor de lemne va fi desemnat astăzi la Zizin
Sursa foto: Sebastian Marko

Cei mai îndemânatici şi mai puternici tăietori de lemne din țară se confruntă astăzi la naționalele STIHL Timbersports de la Zizin. Campionul național en-titre, Cser Szilard (24 ani), se va lupta pentru apărarea titlului, printre favoriți fiind în acest an chiar Dan Petrescu (34 ani), cvadruplu campion național.

Atleții care vor lupta la Zizin vor beneficia de echipamente competiționale de generație nouă, fie că vorbim de motoferăstraie, joagăre sau topoare. Buștenii care vor fi tăiați în concurs sunt pregătiți special pentru acest tip de competiție și sunt importați de la același furnizor care pregătește lemnul pentru toate competițiile internaționale. În plus, fiecare sportiv care își va depăși timpii, față de competiția de anul trecut, va primi în acest an o bonficație financiară pentru fiecare probă în parte.

Pentru naționalele de la Zizin, topoarele au fost produse de o firmă în Noua Zeelandă, un astfel de topor valorând peste 600 de euro. Un alt echipament pretențions este joagărul, produs exclusiv tot în Noua Zeelandă și care poate fi folosit doar la 10 tăieri, costul său ridicându-se la 2.600 de euro. După folosire, un joagăr de competiție este trimis înapoi la producător pentru reascuţire. Pe lângă topoare și joagăre, atleții care vor ajunge în runda finală a campionatul naţional vor mânui un super motoferăstrău tunat, în valoare de 6.500 euro, care dezvoltă nu mai puțin de 60 de cai putere și o viteză a lanțului de 240 km/h.

“Standardele la care se organizează competiția de la Zizin sunt cele mai înalte la nivel internațional, astfel încât rezultatele obținute îi vor alinia pe atleți pe aceeași grila de evaluare cu orice sportiv internațioal. Această standardizare reprezintă un pas important pentru noi, mai ales acum când suntem în plină campanie de recrutare de atelți. Suntem interesați să investim într-un centru nou de pregătire în zona de sud a țării, în Prahova, la Vălenii de Munte. În această toamnă vom mai organiza în Neamț un eveniment pentru a recruta tineri care sunt sau pot fi pasionați de această disciplină sportivă”, a declarat Ioana Ghineț, coordonator STIHL Timbersports România.

Pe lângă titlul național, miza acestui campionat este desemnarea echipei care ne va reprezenta la mondialele de la Praga, de la începtul lunii noiembrie. Campionul național va reprezenta România la proba de individual, în cadrul aceleiași competiții.

 

Probele celei mai spectaculoase competiţii sportive din România

Probele de concurs la se vor întrece participanţii la naționalele de la Zizin sunt tăierea cu joagărul, tăierea orizontală, tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS661, tăierea verticală, tăierea la înălţime și tăierea cu hot saw (super-motoferăstrăul). Primul Campionat Național STIHL Timbersports a avut loc în iunie 2010 la București, anul trecut fiind organizat la Oradea.

Competiţiile STIHL TIMBERSPORTS reprezintă o serie de concursuri internaţionale ale tăietorilor de lemne. Disciplina tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. În trecut, competiţiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului aceste „încercări de forţă” s-au transformat într-o concurs desfăşurat la un nivel înalt.

×