x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Salutul românesc, gestul cerşetorilor

Salutul românesc, gestul cerşetorilor

19 Apr 2010   •   00:00
Salutul românesc, gestul cerşetorilor

Romanii au fost ironizati din nou pe postul public France 2 unde în ediţia din 17 aprilie a emisiunii "On n'est pas couche (Nu ne-am culcat)" a fost prezentat "salutul românesc", aplecat şi umil, asimilat cu cel al cerşetorilor: "S'il vous plait, Messieurs, Messdammes!(Va rog, domnilor, doamnelor)"

Romanii au devenit din nou subiect de ironii in Franta, de aceasta data pe un post public de televiziune. La emisiunea "On n'est pas couche" ("Nu ne-am culcat") difuzata sambata, 17 aprilie, pe France2, la ora 22,50, umoristul Jonathan Lambert face un joc de cuvinte intre "Salutul Roman" si noul "Salut Romanesc" - "S'il vous plait, Messieurs, Mesdames!", rostit aplecat, cu mana intinsa si pe un ton rugator - textul tipic al cersetorilor din Hexagon.

La emisiunea lui Laurent Ruquier, unul dintre invitati, umoristul Jonathan Lambert, ii spune realizatorului: "Pentru ca m-ai invitat in fiecare sambata, vreau sa iti aduc un ultim omagiu - salutul suprem" -Presupun ca este vorba despre Salutul Roman, spune Laurent Ruquier.

Umoristul propune insa "Salutul Romanesc", pe care il executa in mijlocul scenei: Se ridica in picioare, se apleaca usor in fata, intinde mana inainte si spune pe un ton rugator: "S'il vous plait, Messieurs!"

Oamenii din sala se ridica in picioare si, cu mana intinsa, usor aplecati, rostesc si ei, pe un ton rugator: "S'il vous plait, Messieurs!", dupa care izbucnesc in ras.

Realizatorul comenteaza: "O sa ne trezim cu Ambasada Romaniei pe cap".


Ca urmare a sesizarii facute de Jurnalul National, Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat in care se specifica urmatoarele:

"Referitor la modul în care românii au fost prezentaţi într-o emisiune a postului public de televiziune din Franţa, Ambasada României la Paris a reacţionat cu promptitudine, în spiritul non-discriminării şi respectării libertăţii de exprimare a presei, pentru corectarea acelor aspecte care nu corespund realităţii. Ambasada a trimis scrisori către Preşedintele France Télévisions şi directorul general de programe prin care propos-urile erau calificate drept inacceptabile, derivând xenofobie şi rasism. De asemenea, misiunea diplomatică a cerut: prezentarea de scuze, sancţionarea responsabililor şi informarea Ambasadei cu privire la măsurile adoptate pentru ca această situaţie să nu se mai repete. De asemenea, Ambasada României la Paris a transmis o scrisoare prin care se semnalează cazul şi preşedintelui Consiliului Superior al Audiovizualului francez", se arata in comunicatul MAE.

×
Subiecte în articol: observator