x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Exclus dintre noi 29 de zile!

Exclus dintre noi 29 de zile!

de Violeta Fotache    |    04 Apr 2009   •   00:00
Exclus dintre noi 29 de zile!
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Latifundiarul din Pipera, finanţator al Clubului Steaua, Gigi Becali a fost vineri dimineaţă exclus din rândurile oamenilor liberi. Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti i-a acordat cartona­şul roşu, izolându-l 29 de zile în arest pentru îndrăzneala de a se erija în autoritate judiciară, lipsind de libertate trei persoa­ne care i-au furat maşina de 100.000 de euro. Rămâne de văzut dacă organele judiciare vor fi la fel de drastice şi cu hoţii-victime, care au reuşit să-l bage pe Gigi Becali în spatele gratiilor.



La capătul unui meci "în trei reprize" întinse pe parcursul a 23 de ore şi 33 de minute, omul de afaceri Gigi Becali a primit verdictul de la judecătorul-arbitru.

DEZAMĂGIT PE TOATĂ LINIA
Vestea arestării sale pentru 29 de zile a primit-o fix la ora 6:33, a dimineţii de vineri, în timp ce se afla în boxa acuzaţilor. S-a schimbat la faţă şi a zâmbit a rictus. A ascultat până la capăt cum judecătoarea i-a numit şi pe ceilalţi arestaţi: Otto Cătălin Smă­răn­descu, Dediu Ştefan, Niculae Dumitraşcu şi Beciu Dumitru. Sau cel puţin aşa părea: că ascultă.

A dat din cap când a auzit că Marius Petrinel Geavela a scăpat doar cu interdicţia de a părăsi ţara pentru 29 de zile. Aproape că i se putea citi în ochi efortul de a înţelege ce i se întâmplă. S-a dumirit la câteva secunde după terminarea pronunţării, când preşedinta completului mai avea doi paşi să părăsească sala. "M-am lămurit şi cu dumneavoastră, doamna preşedinte", i-a spus Gigi Becali dând din mâini a deza­măgire. Mai întâi îl dezamăgiseră hoţii pentru că l-au şantajat şi l-au turnat, apoi poliţiştii pentru că l-au luat prea brusc de acasă, apoi procurorii pentru că l-au reţinut.

"Declarăm recurs" au spus avocaţii, fără a avea siguranţa că au şi fost auziţi de judecătoarea care părăsea sala. Un "coleg de boxă" a primit mai rău vestea, ameninţând şi înjurând "in cres­cendo", până ce mai multe persoane aflate în sală l-au liniştit. "Toată ţara e alături de tine!", "Va fi o revoluţie în Justiţie!", "Mai avem şi recursul!", au fost încurajările primite de Gigi Becali de la apropiaţii ce au asistat la pronunţare. "Dă-mi nişte ţigări!", a cerut Gigi unuia dintre apropiaţi înainte de a fi nevoit să se des­partă. Apoi l-a apostrofat: "Ce faci, bă, numai un pachet îmi dai?!".

A fost ultima remarcă auzită de jurnalişti înainte de a fi îmbarcat pentru drumul spre arest. "Este un abuz", au spus ru­dele finanţatorului Steaua, dar şi avocaţii lui. Puţinii susţinători care mai rămăseseră la acea oră în stradă, din cei aproximativ 300 adunaţi de cu seară, şi-au manifestat şi ei nemulţumirea pentru "abuzul instanţei", căinându-l în faţa camerelor de filmat pe binefăcătorul oamenilor rămaşi fără case în urma inundaţiilor, ori al celor aflaţi în situaţia de a nu mai avea lumină.

La spartul meciului, când dubele de poliţie în care au fost băgaţi arestaţii luau drumul "însirenat" către Direcţia de Cercetări Pe­nale, strada pe care se află Judecătoria Sectorului 1 mai era în­ţesată doar de jandarmi. "Am primit ordin să mai stăm pe aici o perioadă să nu cumva să se întâmple ceva!", l-am auzit pe unul dintre ei şoptindu-i unui prieten care nu înţelegea de ce nu pleacă acasă după o noapte întreagă de lucru. În rest, strada şi-a reluat viaţa de zi cu zi: aceeaşi femeie care vinde cafea, suc şi ţi­gări, în locul obişnuit. Nu lipsea nici bărbatul cu cărţile, care căuta să-şi aştearnă taraba într-un loc care să nu fie ticsit de co­jile seminţelor sparte peste noapte de membri ai galeriei strânse "ad-hoc" să militeze pentru libertatea lui Becali.

"300" PENTRU LIBERTATE
Procesul a început la ora 22:30 cu acordarea unui răgaz avo­caţilor apărării pentru a studia volumele dosarului de urmărire penală. Judecata a început cu adevărat la ora 1:00 din noapte. O oră s-a dus cu ridicarea excepţiilor de apărători, o oră cu audie­rea capului de afiş din acest dosar, şi o oră şi 20 de minute cu ascultarea celorlalţi cinci şi punerea de concluzii.

La ora 4:20, instanţa a rămas în pronunţare. Timpul de analiză în vederea emiterii verdictului a fost de două ore şi 13 minute. În total, procesul a durat nouă ore. În strada din faţa Judecătoriei, lume de tot felul a început să se adune de pe la ora 22:00. Unii venind pe jos, alţii cu maşini luxoase.

Lume pestriţă: de la doamne elegante, la pipiţe blonde cu maşină fiţoasă la scară, de la puşti cu tricouri mulate şi frizură a la Brad Pitt, la tineri cu ceafa groasă care-şi etalau tatuajele şi "colanele" de aur de la gât, de la bătrâni ce spuneau c-au luptat în decembrie 1989, la puradei şi pirande. N-au lipsit nici săracii locului care obişnuiesc să-şi ducă traiul din mila celor aduşi de necazuri pe la judecătorie. În total, să fi fost vreo 300 de persoane adunate, susţinători sau gură-cască.

Printre ei se plimbau încordaţi impresarii de fotbal Giovanni şi Victor Becali, dar şi apropiatul lui Gigi Becali, Teia Sponte. La un moment dat şi-au făcut apariţia şi fotbalistul Cosmin Olăroiu, dar şi deputatul PSD, Mădălin Voicu. N-a lipsit dintre susţinători nici faimosul Anghel Rababoc, fost primar de Ştefăneşti.

"JOS COMUNIŞTII!", "FREE GIGI!", "JOS BĂSESCU!"
Pe parcursul procesului, dar numai până în momentul în care instanţa a rămas în pronunţare, cam la 15-20 de minute, apoi mai rar, galeria înfiora zidurile instanţei cu strigăte de susţinere ori de nemulţumire. "Becali! Becali!", intona mulţimea de fie­care dată când finanţatorul Clubului Steaua era lăudat de câte un vorbitor în faţa camerelor de televiziune. "Jos comuniştii! Jos Băsescu", striga adunarea când apărea câte un om de bine care vorbea presei de jocuri politice, răzbunări, nedreptăţi şi abuzuri.

În acest timp în spatele uşilor închise, în şedinţă secretă, avocaţii invocau excepţii de nulitate a actelor Parchetului. O femeie se­mănând cu o ghicitoare de pe la televizor afişa în dreptul pieptului o coală pe care scrisese cu pixul "Becali, liber".

Alţi susţi­nă­tori au acoperit geamurile unui microbuz cu un anunţ laudativ la adresa lui Gigi Becali: "omul care a ajutat la rândul lui multă lume şi care a avut întotdeauna frica lui Dumnezeu". Nu au lipsit nici incidentele cu ziarişti, Giovanni Becali reacţionând nervos la comportamentul unui cameraman. Mai târziu, nişte ti­neri mai inventivi au improvizat o pancartă dintr-o cutie de carton pe care au scris mare "FREE GIGI". Şi iar au scandat minute în şir numele binefăcătorului lor. Concomitent, în şedinţa se­cre­tă Gigi Becali se străduia să convingă instanţa cu declaraţia lui că nu este vinovat de acuzaţiile care i se aduc. Nu a reuşit.

×
Subiecte în articol: special gigi becali gigi becali