x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Roberta subminează "metoda Anastase"

Roberta subminează "metoda Anastase"

de Aniela Nine    |    04 Noi 2010   •   00:00

După scandalul votului "80 care sunt 170" de la Legea pensiilor, vot care deja a intrat în folclorul parlamentar ca fiind "metoda Anastase", Roberta Anastase a făcut pasul înapoi zilele trecute şi, în dezbaterea liderilor de grup, s-a acceptat modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor în sensul stabilirii folosirii obligatorii a votului electronic.

În prezent, conform Regulamentului, art. 127, votul deputatului este personal şi poate fi deschis sau secret. Alineatul 2 al acestui articol prevede că "votul deschis se exprimă prin mijloace electronice, ridicarea mâinii sau prin apel nominal. Votul deschis se exprimă, de regulă, prin mijloace electronice. Celelalte modalităţi de vot deschis se aprobă de Cameră, la propunerea preşedintelui de şedinţă sau a unui lider de grup". Tocmai această prevedere a fost folosită de Roberta Anastase la votul pe Legea pensiilor, după ce liderul de grup al PDL, Mircea Toader, a invocat o aşa-zisă defectare a sistemului de vot electronic, context în care s-a solicitat votul prin ridicare de mână.

De altfel, metoda aplicării votului cu mâna a fost folosită de reprezentanţii puterii ori de câte ori echilibrul precar din sala de şedinţă, care ar fi fost devoalat de înregistrarea electronică, a pus în pericol adoptarea proiectelor cu miză pentru putere. De altfel, situaţia folosirii votului "cu mâna" la deputaţi era criticată anul trecut şi de IPP, care, într-un studiu, atrăgea atenţia că, într-o singură sesiune parlamentară, mai mult de jumătate de legi fuseseră votate prin limbajul mâinilor. În acest context, IPP solicita Parlamentului să folosească permanent sistemul de vot electronic, astfel încât să se permită şi o mai bună monitorizare a prezenţei aleşilor la vot. Pentru introducerea votului electronic permanent la deputaţi s-a pronunţat încă de anul trecut şi grupul liberalilor, solicitările lor neajungând însă să fie dezbătute de comisia de Regulament.

Acum, liberala Adriana Săftoiu spune că, în opinia grupului, nu este suficientă doar introducerea votului electronic permanent, ci ar fi ideal să se adopte sistemul folosit în alte ţări europene, vot electronic validat de recunoaşterea digitală a votantului. "Decât să se direcţioneze bani către achiziţia de maşini, de exemplu, s-ar putea folosi pentru acest tip de vot", spune Săftoiu. O decizie în acest sens s-ar putea lua, la nivel de grup, abia săptămâna viitoare, propunerea urmând apoi să ajungă la comisia pentru Regulament. Mai mult, după "brevetarea" "metodei Anastase", senatorii au luat poziţie în şedinţele conducerii Parlamentului şi, nemulţumiţi de faptul că în şedinţele comune nu se poate vota electronic, ei neavând cartele compatibile cu sistemul de vot al Camerei, au cerut găsirea de soluţii.

O posibilă rezolvare ar fi achiziţionarea de încă 137 de cartele şi pentru senatori. În comparaţie cu sumele deja direcţionate de Cameră pentru achiziţia şi extinderea sistemului de vot electronic, aceste noi costuri ar fi insignifiante. În 2005, Camera Deputaţilor plătea aproximativ 1,5 milioane de euro pentru achiziţia şi implementarea sistemului de vot electronic. Culmea este că introducerea votului electronic a fost propusă la momentul respectiv chiar de PD, actualul PDL. Motivarea propunerii era simplă: creşterea gradului de transparentizare a votului dat la legi. Trei ani mai târziu, în 2008, convinşi de utilitatea votului electronic, deputaţii au decis să extindă sistemul şi la nivelul comisiilor, cea juridică şi cea de administraţie publică fiind printre primele beneficiare. Costurile, estimate la nivelul a câteva sute de mii de euro.

Anul trecut, sistemul a fost extins la încă alte trei comisii, alţi 200.000 de euro fiind alocaţi pentru aceasta. Pentru remedierea problemelor inerente care au apărut la sistemul de vot electronic anul trecut, în august, deputaţii au alocat alţi aproape 100.000 euro. Per total, un calcul sumar arată că din bugetul Camerei au fost folosiţi în cei câţiva ani aproape 2 milioane de euro, bani care ar putea fi consideraţi aruncaţi la coşul de gunoi atunci când dictatura bunului plac şi a intereselor politice impune votul mâinilor.


Vot cu amprentă digitală în UE
În Parlamentul European funcţionează un sistem electronic de vot cu cartela nominalizată pe un computer central, imposibil de fraudat. Sistemul de votare este transparent, încât în fiecare moment se ştie cine a votat, când şi în ce fel. Un sistem avansat de vot, tot electronic, a fost introdus şi în Italia anul trecut, deputaţii italieni validându-şi votul prin recunoaşterea digitală. Prin noua modalitate de vot, deputaţii introduceau cartela electronică şi îşi exprimau opţiunea, însă votul lor era validat numai după ce îşi plasau degetul pe un instrument optic de citire, sistemul fiind menit să combată "pianiştii", adică acei deputaţi care votau la mai multe cartele în acelaşi timp, folosind cartela de vot a colegilor absenţi.

×
Subiecte în articol: special