x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nici un ceai pe ochi

Nici un ceai pe ochi

de Florin Condurateanu    |    24 Feb 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Conjunctivita e teritoriul in care se fac multe greseli si, din pacate, se gasesc la orice cotitura specialisti care cred ca detin adevarul despre tratarea conjunctivitei. Aceste sfaturi ale unor "experti" de trei parale aduc importante prejudicii ochilor.

Conferentiar dr. Monica Pop, directoarea generala a Spitalului de Urgente Oftalmologice, explica ce e bine sa faci, urmand sfaturile oftalmologului, si ce nu e bine sa faci, urmand sfaturile unei cumetre sau vecine. Ochiul nu se spala niciodata cu vreun ceai, ochiul se spala doar cu apa rece, eventual cu sapun.
In conjunctivite nu se pun comprese sau pansamente, caci ele intretin flora de microbi, ba chiar o indeamna la inmultire. In caz de conjunctivite nu se aplica unguente oftalmice, ochiul trebuie lasat liber, pentru a-i inlesni scurgerea lacrimara. Folosirea unguentelor duce la astuparea porilor, deci lacrimile nu au cum sa se dreneze.
In conjunctivite nu se picura in ochi colirul cu penicilina. Este periculoasa practica de a schimba tot timpul tratamentul, de a folosi mai multe tipuri de coliruri. Prin tratamentele mereu modificate se poate ajunge la suprainfectii cu ciuperci. Colirul ce se foloseste in conjunctivite trebuie prescris doar de medicul oftalmolog.
Daca conjunctivita nu da inapoi in urma tratamentului, acesta se intrerupe timp de doua saptamani, perioada in care ochii se spala doar cu apa rece si sapun. Dupa doua saptamani trebuie sa fie prelevata secretie de la ochiul cu conjunctivita, pentru a se analiza despre ce microb este vorba si la care medicamente sunt sensibili acesti microbi. In caz de conjunctivita cronica apare banuiala ca pacientul nu poarta ochelari si i se recomanda ochelari, precum si tratamentul corespunzator tipului de conjunctivita.
Exista capcana ca din conjunctivite simple sa se ajunga la conjunctivite complicate, care ataca corneea. Si ca o recomandare in "fuga masinii" se poate spune ca fiecare femeie trebuie sa aiba trusa proprie de farduri, iar acestea sa nu fie utilizate si de mama, si de fiice, si de matusi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă