x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Care sunt măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19 în unitățile de învățământ

Care sunt măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19 în unitățile de învățământ

16 Mai 2020   •   20:11
Care sunt măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19 în unitățile de învățământ

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu virusul Covid-19 în unităţile de învăţământ.
Acestea au fost stabilite printr-un ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii şi este valabil pentru toate structurile aflate în subordonarea MEC.

Accesul în instituţiile de învățământ trebuie organizat astfel încât să existe o suprafaţă minimă de 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană şi o distanţă minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate.

Intrarea este interzisă pentru persoanele care au o temperatură corporală ce depăşeşte 37,3 grade Celsius, suprafeţele expuse vor fi dezinfectate şi se vor evita aglomerările de persoane.

În perioada desfăşurării activităţilor de pregătire pentru elevii din clasele terminale şi în perioada organizării examenelor naţionale, a celor de certificare şi calificare, orele se vor organiza pe grupe formate din cel mult 10 elevi, pauzele vor fi de 10 minute la fiecare oră, timp în care încăperile vor fi aerisite, iar programul organizat astfel încât, simultan, să nu se întâlnească mai mult de două grupe de elevi.

"Înainte de începerea activităţii, spaţiile vor fi dezinfectate cu substanţe biocide, pe bază de clor sau alcool, activitate urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puţin 30 de minute; accesul în interiorul unităţii de învăţământ preuniversitar se va realiza doar după dezinfecţia mâinilor, verificarea temperaturii - temperatură care nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius - şi sub rezerva absenţei simptomelor virozelor respiratorii", se arată în comunicat.

La intrarea în instituţie se va asigura triajul epidemiologic pentru candidaţi şi examinatori, care va cuprinde şi termometrizare şi declararea de antecedente personale privind simptomatologia respiratorie.

"Candidaţii şi supraveghetorii vor fi protejaţi prin masca facială; intrarea în sala de examen se va face în mod organizat, pe rând, păstrând distanţa de 2 metri, iar în faţa uşii vor exista marcaje cu bandă colorată; pupitrele vor fi individualizate/prestabilite şi, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală; personalul ce asigură supravegherea va dirija candidatul către locul destinat", precizează GCS.

Elevii şi profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală, iar elevii vor fi aşezaţi în bănci cu cel puţin un loc liber în stânga şi în dreapta şi un rând liber în faţă şi în spate. Măştile vor fi colectate ulterior în locuri special amenajate.

Se vor curăța pardoselile, pupitrele, scaunele, clanţele, mânerele de la ferestre prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide pe bază de clor sau alcool, înainte şi după fiecare serie de candidaţi și aerisirea sălii înainte de examen, pentru o perioadă de cel puţin 30 de minute.

La intrarea în sală se vor amplasa dispozitive medicale cu substanţă dezinfectantă pentru mâini, stabilirea locurilor se va face păstrând o distanţă între candidaţi de 2 metri, iar pe toată durata examinării se vor respecta regulile generale ale unei conduite sănătoase.

O altă măsură vizează asigurarea condiţiilor igienice pentru grupul sanitar care deserveşte sala de curs sau de examen.

Candidaţii la admiterea în învăţământul superior din afara ţării au nevoie de o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că participantul a respectat regimul de izolare/carantină şi nu a avut contact apropiat cu o persoană confirmată cu coronavirus, în ultimele 14 zile, şi de o adeverinţă medicală în limba română, din care să reiasă starea de sănătate actuală a elevului, şi, eventual, antecedente personale legate de boli cronice, respectiv SARS-CoV- 2. 

×