x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ce se va întâmpla cu elevii care iau note sub 5 la Evaluarea Naţională: Programul PNL prevede revenirea la legislaţia anterioară

Ce se va întâmpla cu elevii care iau note sub 5 la Evaluarea Naţională: Programul PNL prevede revenirea la legislaţia anterioară

30 Oct 2019   •   14:17
Ce se va întâmpla cu elevii care iau note sub 5 la Evaluarea Naţională: Programul PNL prevede revenirea la legislaţia anterioară
Sursa foto: LuckyBusiness/Getty Images/iStockphoto

Monica Anisie, propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei şi Cercetării, a declarat miercuri, după audierile din comisiile parlamentare de specialitate, că Programul de guvernare al PNL prevede revenirea la legislaţia anterioară ordinului de ministru dat de Daniel Breaz care prevede ca la liceu să nu se intre cu medii mai mici de 5 la Evaluarea Naţională.

"Referitor la acest aspect există şi o acţiune în justiţie a Asociaţiei Elevilor din Constanţa şi mă voi supune tuturor deciziilor instanţei, vom vedea care este mersul în instanţă. Există şi o plângere la CNCD iniţiată de Partidul Naţional Liberal. Vom căuta să respectăm soluţiile care ni se impun, dar părerea mea este aceea că ar trebui să căutăm cauzele pentru care aceşti copii au ajuns în situaţia de a nu obţine nota 5. (...) Îmi doresc să avem un învăţământ profesional unde copilul să se ducă cu drag, unde copilul să ştie că acolo i se formează nişte competenţe, unde să ştie că acolo îşi găseşte viitorul, nu să simtă că este obligat să meargă acolo sau că este pedepsit, că merge într-un batalion disciplinar către învăţământul profesional. În felul acesta nu facem bine învăţământului profesional. (...) Soluţia este reducerea numărului de locuri, planul de şcolarizare, pe de o parte, pe care îl alocăm anual către învăţământul teoretic. În al doilea rând, trebuie să fie o analiză clară a situaţiei în care se află aceşti copii şi promovarea învăţământului profesional. (...) Noi în Programul de guvernare PNL am pus revenirea la situaţia anterioară, la legislaţia anterioară", a afirmat Anisie.

În opinia sa, o soluţie pentru eliminarea plagiatului ar fi existenţa unei platforme online, dar şi o discuţie cu îndrumătorii de doctorate astfel încât aceştia să fie mai atenţi asupra modalităţii în care se realizează tezele.

"Acea platformă care să conţină toate lucrările de doctorat, pe de o parte, asta ar fi o măsură. Ele să fie publice. În felul acesta, cel care este candidat pentru obţinerea titlului de doctor va fi conştient de faptul că se poate ca lucrarea lui oricând să fie verificată. Totodată, aş merge şi către şcolile doctorale şi acolo aş iniţia o discuţie cu toţi îndrumătorii de doctorat să fie mai atenţi asupra modului în care se realizează tezele de doctorat, să verifice cu atenţie şi îndrumătorul ceea ce scrie candidatul şi, în felul acesta, eu zic că încetul cu încetul ne putem îndrepta către eliminarea totală a plagiatului", a explicat ministrul propus la Educaţie.

Monica Anisie a precizat că prima măsură pe care o va lua la Ministerul Educaţiei va fi aceea a realizării unui audit intern. "Prima măsură pe care o voi lua este o analiză, un audit intern, pentru că nu poţi prelua un mandat fără a avea şi ceea ce s-a întâmplat până la acest moment în Ministerul Educaţiei. Prin urmare, realizarea auditului intern este una firească şi, după aceea, voi vedea care sunt măsurile pe care le putem lua în momentul acesta", a adăugat ea.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Evaluarea Naţională