x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ministerul Sănătății vine cu „subscenarii” pentru noul an școlar

Ministerul Sănătății vine cu „subscenarii” pentru noul an școlar

de Diana Scarlat    |    29 Iul 2020   •   11:12
Ministerul Sănătății vine cu „subscenarii” pentru noul an școlar
Sursa foto: Chad Baker/Jason Reed/Ryan McVay/Getty Images

Din cele trei scenarii, discutate cu două săptămâni în urmă, pentru viitorul an școlar, nu avem unul singur, așa cum se estima, ci patru sau chiar mai multe. Noile discuții au apărut după ce Ministerul Sănătății a propus încă două „subscenarii hibride”, unul fiind de revenire integrală la școală, deja luat în calcul inițial, iar al doilea, de ore exclusiv online, pentru deschiderea școlii, din 14 septembrie 2020. În principiu, se va învăța în sistem hibrid, adaptat în fiecare unitate de învățământ în funcție de situație.

 

Școala românească are deja foarte multe probleme, cu o lună şi jumătate înainte de începerea noului an. Situația rămâne incertă, iar numărul scenariilor posibile crește, în loc să scadă sau să se ia o decizie clară. Ieri a apărut încă o variantă de lucru, după ce Ministerul Sănătății a propus un scenariu în care toţi elevii ar urma să revină în bănci, la toamnă, cu respectarea distanţării fizice de cel puţin un metru între ei. Dar și acesta este valabil în cazul celor de grădiniţă şi a celor din învăţământul primar, iar elevii de gimnaziu şi liceu ar trebui să fie prezenţi la școală prin rotație, după ce efectivul fiecărei clase se împarte în două, iar unii merg la ore, alții învață de acasă, schimbând turele la interval de o săptămână sau două.

Alt scenariu este cel în care toți elevii, indiferent de clasă și ciclu școlar, pot reveni în bănci doar prin rotație, urmând să facă schimb cu cealaltă jumătate de clasă la o săptămână sau două săptămâni.

 

Va decide și Comitetul pentru Situații de Urgență

 

Și celelalte scenarii, cele inițiale, rămân valabile: fie orele predate exclusiv online, pentru toţi elevii, indiferent de ciclul de învăţământ, fie decizia va fi luată exclusiv de conducerea fiecărei unități de învățământ.

Totuși, conform Ministerului Sănătății, decizia ar trebui să fie luată de Inspectoratele Școlare Județene, DSP-urile și conducerile școlilor, de comun acord. Pentru hotărârea finală, ar fi nevoie și de aprobarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În plus, autorităţile trebuie să asigure săpun lichid, hârtie igienică, antiseptic pe bază de alcool, dezinfectant pentru bănci, catedră şi podele, măşti pentru elevi și profesori, personal medical, de curățenie și personal auxiliar.

Propunerile venite din partea Ministerului Sănătății urmează să fie dezbătute, săptămâna aceasta, la Ministerul Educației. Ministrul Educației, Monica Anisie, anunțase deja că scenariul cel mai probabil pentru începerea anului școlar este în sistem hibrid: o parte dintre elevi vor merge la școală, iar alții vor învăța online, prin rotație.

 

La toate acestea se adaugă și posibilitățile de aderare la programul de pilotare pentru școlile care decid să renunțe la curricula oficială și să-și facă una proprie, conform programului „România Educată”, coordonat de Administrația Prezidențială. Proiectul va fi implementat prin Hotărâre de Guvern, din această toamnă.

×