x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Proiect: 500 de lei pe an pentru elevii nevoiași

Proiect: 500 de lei pe an pentru elevii nevoiași

de Monica Cosac    |    28 Iul 2020   •   18:04
Proiect: 500 de lei pe an pentru elevii nevoiași
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Copiii din familii defavorizate, fie că sunt elevi din învățământul de stat preșcolar, primar sau gimnazial, vor primi câte 500 de lei pe an ca „sprijin educațional”, pentru a cumpăra rechizite și haine, conform unui nou proiect de Ordonanță de Urgență (OUG), postat în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE). Autoritățile locale și prefecturile vor fi implicate în identificarea acestor copii și actualizarea datelor în fiecare lună. Peste 300.000 de elevi ar urma să primească acest sprijin, potrivit estimărilor Ministerului Educației, iar suma ar putea fi actualizată în fiecare an.

 

Prin acest act normativ, se înființează, totodată, o nouă structură de specialitate, Schema Națională de Sprijin pentru Elevii cei mai Defavorizați (S.N.S.E.D.), prin care Ministerul Fondurilor Europene va coordona acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, se arată în nota de fundamentare.

„Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru sprijin educațional pentru destinatarii finali în cadrul S.N.S.E.D. este de 500 de lei/an școlar. Valoarea tichetului social pe suport electronic pentru sprijin educațional poate fi actualizat anual, prin hotărâre a Guvernului, adoptată cu cel puțin 30 de zile înainte de încheierea anului calendaristic pentru anul calendaristic următor”, se menționează în documentul postat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

 

Haine necesare frecventării școlii

Aceste tichete sub formă de card se vor acorda pe baza unor liste întocmite de autoritățile publice locale și vor putea fi folosite doar pentru cumpărarea materialelor școlare și articole vestimentare necesare pentru a putea merge la școală: „rechizite școlare necesare frecventării școlii (articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe), precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii, identificate prin necesitatea acestora precum și faptul că nu pun în pericol integritatea fizică a copilului”.

Potrivit proiectului, tichetele sociale se vor acorda acelor elevi care sunt în întreținerea familiilor al căror venit lunar mediu pe membru de familie este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară. Având în vedere că, pentru anul 2020, salariul minim brut pe țară este 2.230 de lei, venitul lunar mediu pe membru de familie trebuie să fie de cel mult 1.115 lei, pentru ca elevul să fie eligibil.

Procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic va fi stabilită printr-un viitor ordin de ministru.

 

„În această perioadă generată de criza COVID-19, una dintre cele mai afectate categorii de persoane este cea a copiilor cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, fără sprijin material, cu venituri la nivelul veniturilor sociale minime acordate familiei acestora”, se arată în proiectul de OUG, iar acordarea acestui sprijin are rolul de a evita „manifestarea riscului de sărăcie extremă în rândul populației celei mai expuse riscurilor de orice natură”.

 

La nivelul anului școlar 2019-2020, Ministerul Educației și Cercetării a identificat un număr total de 302.173 de copii care se încadrează în categoriile grupului-țintă aferent măsurii reglementate de acest act normativ.

×