x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Vin examenele: cum ne protejăm copiii?

Vin examenele: cum ne protejăm copiii?

de L.Budin    |    02 Iun 2020   •   20:10

Aceasta este întrebarea pe care Federaţia Coaliţia pentru Educaţie o pune atât părinţilor, cât şi autorităţilor decidente. Accesul la educaţie este un drept fundamental, iar prezenţa elevilor şi a profesorilor trebuie să se desfăşoare în condiţii de siguranţă fizică şi emoţională, subliniază federaţia.

Aspectele care îngrijorează Coaliţia pentru Educaţie şi care au mai fost transmise Ministerului Educaţiei şi Cercetării sunt mai multe. Sunt enumerate, în primul rând, condiţiile igienico-sanitare, mai ales că la începutul anului încă se numărau câteva sute de şcoli fără toalete şi fără apă curentă. Apoi, se mai arată că elevii şi cadrele didactice sunt expuse un timp mai îndelungat riscului de infectare, în condiţiile în care Ordinul comun al Ministerului de resort şi al Ministerului Sănătăţii prevede triajul epidemiologic individual, termoscanarea, însoţirea elevilor până în săli ş.a.m.d. Toate aceste procese presupun petrecerea unui timp îndelungat în incinta şcolii şi, deci, o creştere a riscului de infectare.

Se mai arată că pregătirea examenelor naţionale încalcă principiul echităţii sociale şi educaţionale şi nu asigură şanse egale tuturor copiilor: „Copiii din medii dezavantajate vor fi cei care vor participa la pregătirile premergătoare examenelor, în timp ce copiii din familii cu posibilităţi vor rămâne acasă, pentru că au acces la pregătirea prin învăţare la distanţă şi prin meditaţii. Ca urmarea a acestei realităţi, gradul expunerii copiilor din medii dezavantajate la infectare este unul crescut”, spun cei din Coaliţie.

Autorităţile ar trebui să ţină seama de recomandările pentru redeschiderea şcolilor publicate recent de instituţiile internaţionale – UNESCO, UNICEF, Banca Mondială –, cu accent pe acordarea de sprijin copiilor din medii dezavantajate, care au nu au avut acces la educaţie în ultimele luni, iar, în unele cazuri, nici la hrană corespunzătoare, mai spun cei din Coaliţie.

 

„Parte dintre copiii care au rămas deconectaţi de şcoală în această perioadă nu vor reveni în sălile de clasă”.

Federaţia Coaliţia pentru Educaţie

 

 

×
Subiecte în articol: elevi examene