x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii, ruşinaţi de cardinalul care îi va reprezenta la alegerea noului papă

Americanii, ruşinaţi de cardinalul care îi va reprezenta la alegerea noului papă

22 Feb 2013   •   07:44
Americanii, ruşinaţi de cardinalul care îi va reprezenta la alegerea noului papă

Anunţul cardinalului de California, Roger Mahony, că intenţionează să participe la conclavul prin care va fi ales noul papă a stârnit o reacţie de dezaprobare atât la Vatican, cât şi în SUA, strângându-se deja mii de semnături la petiţiile prin care acestuia i se cere să rămână acasă.

Roger Mahony, care a fost deja exceptat de la "orice îndatoriri de ordin public sau administrativ" de către arhiepiscopul de Los Angeles, Jose Gomez, este implicat într-un scandal de proporţii în SUA, fiind acuzat că a muşamalizat sute de cazuri de abuz sexual sau pedofilie în rândul clerului, pe vremea când era arhiepiscop.

Mahony a prezentat public scuze pentru 508 astfel de cazuri, în 2007, când Biserica Catolică din SUA a plătit nu mai puţin de 660 de milioane de dolari compensaţii victimelor. Lui Mahoney i s-a imputat că, deşi i s-au raportat cazurile de abuz sexual comise de preoţi, acesta nu a anunţat poliţia, preferând să mute preoţii în alte parohii sau să-i trimită la clinici pentru tratament psihiatric.

Mai mult, Mahoney a refuzat să prezinte autorităţilor rapoartele interne ale Bisericii referitoare la aceste cazuri, acestea fiind predate poliţiei abia după ce Curtea Supremă a dat un ordin irevocabil în acest sens.

Într-o scrisoare explicativă, cardinalul Mahoney spunea că nu a ştiut cum să reacţioneze în astfel de cazuri şi nimeni nu i-ar fi explicat că trebuie anunţată poliţia.

"Nimic din trecutul şi educaţia mea nu m-a pregătit pentru a gestiona cazuri de o asemenea gravitate", scria Mahony. Acesta a adăugat că s-a sfătuit cu alţi episcopi şi a fost îndrumat doar să "înlăture preoţii din funcţie, dacă există o suspiciune rezonabilă şi să-i trimită la centre de tratament pentru evaluare". Cardinalul a adăugat că nu i s-a spus niciodată că această metodă "nu ar fi eficientă".

Pentru că lui Mahony nu i se poate lua de demnitatea de cardinal, acesta are dreptul de a participa la conclavul pentru alegerea papei. De altfel, acesta a anunţat că are de gând să participe pe contul personal de Twitter.

"A început numărătoarea inversă până la conclavul de alegere a papei. Am nevoie de rugăciunile voastre pentru a alege cel mai bun papă pentru biserica de azi şi de mâine", a scris acesta.

Vestea a generat un val de contestare, atât din partea americanilor, cât şi din partea altor cardinali.

Cardinalul Velasio de Paolis s-a arătat "îngrijorat" de faptul că Mahony va fi prezent în conclav, adăugând, însă, că: "regulile trebuie respectate".

"Ar putea fi sfătuit să nu vină într-o intervenţie privată a unei persoane cu autoritate. Se poate folosi munca de convingere, dar nimic mai mult", a spus cardinalul.

Între timp, în SUA s-au strâns mii de semnături în cadrul unor petiţii care îi cer cardinalului să stea acasă. Petiţii similare au apărut şi în Italia.

Andrea León-Grossman, membră a organizaţiei Catholics United, spune că Mahony trebuie să arate că este mai umil, după ceea ce s-a întâmplat în dioceza lui.

"În numele tuturor copiilor care au fost violaţi în dioceza lui, trebuie să stea departe de ochii lumii. Dacă într-adevăr îi pare rău de ce s-a întâmplat, să stea acasă şi să dea dovadă de umilinţă".  

×