x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Administrația Trump prelungește pe termen nelimitat expulzarea imigranților

Administrația Trump prelungește pe termen nelimitat expulzarea imigranților

20 Mai 2020   •   11:45
Administrația Trump prelungește pe termen nelimitat expulzarea imigranților

Administraţia Trump a anunțat prelungirea pe termen nelimitat a ordinului care permite serviciului de control la frontieră să îi expulzeze pe imigranţii fără documente, transmite dpa. Decizia a fost luată în contextul pandemiei de coronavirus, SUA fiind, în prezent,  cel mai afectat stat din lume.

Mulți imigranți din Mexic ajung în Statele Unite, unde cer azil, după care continuă să locuiască pe teritoriul american în timp ce așteaptă decizia instanței, care poate să se pronunțe și după un an de la depunerea cererii. Acum însă, autoritățile publice sanitare nu au capacitatea de a-i monitoriza pe imigranții fără acte, motiv pentru care nu pot fi plasați în carantină ori autoizolare. 

Criticile la adresa șefului de la Casa Albă susțin că acesta se folosește de pandemie pentru a înăspri regulile privind imigrația, unul dintre obiectivele mandatului său. 
"Preşedintele este hotărât să exploateze criza de sănătate publică pentru a-şi atinge vechiul scop, de a-i opri la frontieră pe solicitanţii de azil. Să nu ne lăsăm păcăliţi. Obiectivul președintelui Trump nu este de a ne proteja sănătatea, ci de a ne dezbina şi de a-şi promova agenda politică", spune Andrea Flores, director adjunct pentru politica de imigraţie, în cadrul Uniunii Americane pentru Libertăţi Civile.

Un grup de 40 de experţi în sănătate publică a adresat o scrisoare deschisă administrației americane, care arată că "Nu există niciun motiv de sănătate publică care să motiveze i0nterzicerea intrării în țară a persoanelor".

SUA şi Canada au convenit prelungirea, cu cel puţin o lună, a deciziei de închidere a graniţei comune pentru deplasările neesenţiale. Frontiera dintre cele două state a fost închisă la 21 martie. Actuala dată pentru redeschidere este 21 iunie, însă premierul canadian Justin Trudeau a declarat că există posibilitatea ca această dată să fie prelungită din nou.

Şi graniţa dintre SUA şi Mexic a fost închisă pentru traficul care nu este esenţial.

×
Subiecte în articol: donald trump imigranti mexic sua canada