x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe AIEA anunţă "cu regret": Negocierile cu Iranul, pe tema programului nuclear, au fost un eşec

AIEA anunţă "cu regret": Negocierile cu Iranul, pe tema programului nuclear, au fost un eşec

22 Feb 2012   •   06:53
AIEA anunţă "cu regret": Negocierile cu Iranul, pe tema programului nuclear, au fost un eşec

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si-a exprimat "regretul" fata de esecul unui acord cu Iranul asupra continuarii negocierilor referitoare la programul nuclear controversat al Republicii islamice, informeaza AFP. Potrivit autoritatilor occidentale, programul nuclear al Iranului are scop militar, insa Teheranul sustine ca este dezvoltat pentru scopuri strict civile.

Intr-un comunicat difuzat noaptea trecuta, AIEA a relevat refuzul Teheranului de a acorda misiunii acestei Agentii ONU acces la o presupusa instalatie nucleara din Parchin, situata intr-o baza militara.

Agentia nu ofera informatii asupra a ceea ce intentioneaza sa faca dupa acest esec, pe care il va dezbate in cadrul Consiliului Guvernatorilor pe 5 martie.

Aceste critici dure din partea AIEA intervin la finalul unei vizite de doua zile la Teheran, pe 20 si 21 februarie, a unei misiuni de rang inalt a Agentiei, considerata a "ultimei sanse", care s-a desfasurat dupa o prima vizita, in perioada 29-31 ianuarie. A doua misiune, ca si prima, a fost condusa de adjunctul directorului Agentiei ONU si seful inspectorilor, belgianul Herman Nackaerts.

In comunicat, directorul general al AIEA, japonezul Yukiya Amano (foto), si-a exprimat personal "dezamagirea" fata de atitudinea iranienilor.

"Este dezamagitor ca Iranul nu a acceptat cererea noastra de a vizita Parchin in prima sau cea de a doua misiune", a declarat el, citat in document, adaugand ca misiunea AIEA s-a 'angajat cu un spirit constructiv, dar nu s-a ajuns la nici un acord".

In pofida acestui fapt, anunta AIEA, "au fost depuse eforturi intense intr-o incercare de a se ajunge la crearea unui document care sa permita clarificarea problemelor in suspans in legatura cu programul nuclear iranian, mai ales cele referitoare la posibile dimensiuni militare. Din nefericire, nu s-a putut ajunge la un acord asupra acestui document".

Declaratiile de partea iraniana au fost diferite. Ambasadorul Teheranului la AIEA Ali Asghar Soltanieh, prezent la negocierile din capitala iraniana, a declarat marti ca "aceste negocieri vor continua in viitor".

Cea de-a "doua runda a negocierilor a vizat cooperarea si intelegerea reciproca dintre Iran si AIEA", a continuat el, calificand discutiile ca "intense", dar fara sa ofere detalii despre continutul acestora.

×