x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autoritățile din Sri Lanka știau de atentate

Autoritățile din Sri Lanka știau de atentate

de Şerban Mihăilă    |    23 Apr 2019   •   09:03
Autoritățile din Sri Lanka știau de atentate

Din cauza lipsei de comunicare la vârful puterii, autoritățile din Sri Lanka nu au făcut nimic pentru a preveni atacurile teroriste sinucigașe soldate cu 300 de morți și peste 500 de răniți, din week-end, deși fuseseră avertizate în privința comiterii acestora încă din 4 aprilie de către agenții internaționale de spionaj.

Oficialitățile din Sri Lanka au fost avertizate cu mai bine de două săptămâni înaintea atentatelor din Duminica de Paște și au avut pe masă numele suspecților, membri ai grupării locale jihadiste „National Thowheed Jamatha”, a declarat ministrul Sănătății, Rajitha Senaratne, care este și unul dintre purtătorii de cuvânt ai guvernului. „Pe 4 aprilie au sosit informațiile despre atac. Pe 9 aprilie, șeful serviciului național de securitate a scris un raport cu numele grupării teroriste și al câtorva membri ai acesteia”, a spus Senaratne, citat de „The Guardian”. Premierul Ranil Wickremesinghe și membrii cabinetului său nu ar fi fost însă la curent cu acest raport, deoarece nu au fost invitați să participe la ședințele Consiliului Național de Securitate, conduse de președintele țării, Maithripala Sirisena, aflat în conflict deschis cu șeful guvernului. Astfel, din cauza disfuncționalităților la nivelul puterii, premierul ar fi aflat despre existența acestor informații de abia după comiterea atentatelor. Nimeni nu știe însă ce au făcut sau dacă au făcut ceva autoritățile din Colombo cu informațiile primite din partea agențiilor internaționale de spionaj. Singura certitudine pare a fi că atacurile, comise asupra unor hoteluri și biserici, au fost declanșate cu ajutorul unei rețele internaționale de terorism și au fost executate de șapte sri-lankezi sinucigași. 

 

La o zi după atentate, poliția a descoperit, ieri, 87 de detonatoare în principala autogară din Colombo și a detonat controlat un pachet suspect, dintr-un vehicul utilitar

 

×
Subiecte în articol: atentate sri lanka