x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avioanele NATO decolează goale de la Kabul. Sute de locuri libere, mii de afgani abandonați

Avioanele NATO decolează goale de la Kabul. Sute de locuri libere, mii de afgani abandonați

20 Aug 2021   •   16:29
Avioanele NATO decolează goale de la Kabul. Sute de locuri libere, mii de afgani abandonați
Sursa foto: antena3

Avioanele armatei americane și NATO vin și pleacă de pe Aeroportul din Kabul pentru a-și evacua proprii cetățeni și puțini afgani, dintre cei care au lucrat pentru forțele aliate. 

Deși capacitatea aeronavelor este mare, dispunând de sute de locuri, acestea decolează doar cu câteva persoane la bord, în timp ce lasă în urmă sute de afgani disperați din cauza ocupației talibanilor. 

O fotografie dintr-un avion de salvare arată realitatea crudă. Aceasta a fost făcută de soția fostului comandant al Marinei Regale britanice, și publicată  de Daily Mail. În poză se vede un avion gol, doar cu câțiva oameni la bord.

Fostul comandant, Paul Farthing, a scris pe Twitter că soția sa a postat o fotografie din interiorul aeronavei în care se află.  ”Kaisa este în drum spre casă, dar avionul este gol. Scandalos, în timp ce mii de oameni așteaptă în afara aeroportului Kabul, înghesuiți, neputând intra. Din păcate, oamenii vor fi lăsați în urmă când această misiune se va încheia, în timp ce noi nu putem să facem lucrurile cum trebuie” a scris acesta. 

El a spus, pentru Sky News, că avioane de salvare pleacă la fiecare oră de pe Aeroportul din Kabul cu câțiva oameni la bord, în condițiile în care fiecare aeronavă dispune de sute de locuri. 

După imaginea postată pe Twitter, oficiali din Ministerul britanic al Apărării au declarat că este folosit fiecare spațiu disponibil, dar aceste afirmații sunt neadevărate. 

În această săptămână s-au raportat curse de evacuare cu foarte puține persoane la bord, deși mii de afgani vor să fugă de frica talbanilor.

Un avion german Airbus A-400M, cu 150 de locuri, a plecat cu 7 oameni. 

Și România a trimis un avion militar Hercules, care dispune de circa 500 de locuri, pentru evacuarea  a 37 de cetățeni români. Acesta a efectuat până acum două curse cu doar câteva persoane la bord. 

 

 

×
Subiecte în articol: nato sua afganistan kabul