x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bursa din Hong Kong în scădere puternică pe fondul prăbuşirii gigantului Evergrand

Bursa din Hong Kong în scădere puternică pe fondul prăbuşirii gigantului Evergrand

20 Sep 2021   •   21:20
Bursa din Hong Kong în scădere puternică pe fondul prăbuşirii gigantului Evergrand
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Hang Seng, indicele bursei din Hong Kong, a scăzut cu 3,5% în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni, alimentat de prăbuşirea grupului imobiliar Evergrande, care a suferit un declin de 14,17%.

Recent, compania a raportat datorii de 300 de milioane de dolari, fluxul de cash aflându-se constant sub presiune. Totuşi, Evergrande a negat faptul că s-ar îndrepta spre faliment, în contextul în care a anunţat că acţiunile vor continua să scadă de-a lungul lunii septembrie, conform CNBC, citat de Zf.

În prezent, compania are peste 7 miliarde de obligaţiuni la scadenţă, într-o perioadă în care „rapoartele negative ale instituţiilor media” au şubrezit încrederea investitorilor şi băncilor, conform unei declaraţii a Evergrande.

Indicele Hang Seng Properties a ajuns la minimul ultimelor 52 de săptămâni, tranzacţionându-se în scădere cu 7%.

De asemenea, au scăzut şi acţiunile asiguratorilor prezenţi pe piaţa de capital a oraşului. AIA este pe minus cu 5,2%, în timp ce Ping An Insurance a înregistrat o scădere de 7,4%.

Acţiunile Evergrande, una dintre companiile cu cel mai ridicat nivel de datorii la nivel mondial, au scăzut anul acesta cu aproximativ 75%, stârnind un val de temeri conform cărora declinul companiei s-ar extinde către sistemul bancar şi sectorul imobiliar din China.

În acest sens, investitorul George Soroş, 91 de ani, a spus recent că investiţiile de câteva miliarde de dolari pe care le-a realizat BlackRock în China sunt o „greşeală” care – cel mai probabil – va provoca pierderi în rândurile clienţilor administratorului de active.

Săptămâna trecută, circa 100 de investitori s-au adunat în interiorul sediului Evergrande din Shenzhen, unde au solicitat rambursarea creditelor şi produselor financiare pe care le-au lansat către gigantul imobiliar.

Între timp, contractele futures pe acţiuni din Dow Jones Industrial Average au scăzut cu peste 300 de puncte, în condiţiile în care indicele american a încheiat a treia săptămână consecutivă de pierderi.

Mediafax

×
Subiecte în articol: bursa hong kong