x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan: SUA nu şi-au respectat pe deplin angajamentele privind retragerea forţelor kurde din Siria

Erdogan: SUA nu şi-au respectat pe deplin angajamentele privind retragerea forţelor kurde din Siria

12 Noi 2019   •   21:10
Erdogan: SUA nu şi-au respectat pe deplin angajamentele privind retragerea forţelor kurde din Siria

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că SUA nu şi-au îndeplinit pe deplin angajamentele asupra retragerii forţelor kurde în Siria, informează marţi AFP. Erdogan a făcut această afirmaţie înainte de a lua avionul spre Washington, unde are programată o întrevedere cu preşedintele american, Donald Trump.

„Îi voi spune, cu documente în sprijin, că acordul pe care l-am încheiat (asupra Siriei) nu a fost pe deplin respectat”, a spus Erdogan, în timpul unei conferinţe de presă pe aeroportul din Ankara.

Un acord obţinut, la 17 octombrie, de vicepreşedintele american, Mike Pence, în timpul vizitei sale la Ankara a deschis calea spre oprirea ofensivei turce lansate la 9 octombrie în nord-estul Siriei pentru a alunga miliţia kurdă Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), aliată a Washingtonului în lupta antijihadistă.

Acest acord prevede retragerea YPG de la frontiera turcă şi înfiinţarea unei zone de securitate de 32 de kilometri lăţime de-a lungul frontierei cu Turcia pe teritoriul sirian.

Turcia şi-a lansat operaţiunea, după ce Trump a anunţat retragerea trupelor americane desfăşurate în această zonă, ceea ce a fost interpretat drept o undă verde dată Ankarei.

Acest anunţ a intervenit în urma unei convorbiri telefonice între Donald Trump şi Recep Tayyip Erdogan.

Puternic criticat, inclusiv în propria tabără, Trump a înăsprit ulterior tonul şi a autorizat sancţiuni împotriva Turciei, care au fost ridicate după ce Ankara şi-a suspendat ofensiva în Siria.

Conform unui acord separat încheiat la 22 octombrie între Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin, Moscova s-a angajat să alunge YPG din alte sectoare din nord-estul Siriei, în coordonare cu armata siriană, şi să înfiinţeze patrule comune cu armata turcă pe teritoriul sirian.

„Din nefericire, până acum nu este posibil să se spună că grupările teroriste s-au retras din regiune. Nici Rusia, nici SUA nu au fost în măsură să facă să plece grupările teroriste conform calendarului convenit”, a mai afirmat Erdogan.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan siria