x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Soţiile a doi presupuşi jihadişti, deportate în Franţa, au fost inculpate

Franţa: Soţiile a doi presupuşi jihadişti, deportate în Franţa, au fost inculpate

14 Dec 2019   •   21:30
Franţa: Soţiile a doi presupuşi jihadişti, deportate în Franţa, au fost inculpate
Sursa foto: Picasa

Soţiile a doi presupuşi jihadişti, deportate luni în Franţa de către Turcia, unde au fost reţinute după ce au evadat din taberele din Siria, au fost puse sub acuzare şi încarcerate de un judecător parizian specializat în antiterorism, transmite AFP, citând o sursă judiciară.

După 96 de ore în arestul poliţiei, cele două femei, pe numele cărora fusese emis un mandat de percheziţie, au fost puse sub acuzare joi şi vineri pentru „conspiraţie teroristă şi criminală”, şi plasate în arest preventiv.

Alte două femei, expulzate de Ankara tot luni, au fost inculpate la sosire pentru acelaşi capăt de acuzare. Fiind deja vizate de un mandat de arestare, au fost aduse direct în faţa unui judecător de instrucţie.

Aceste femei au fost expulzate ca parte a „Protocolului Cazeneuve”, după numele fostului ministru de interne socialist (2014-2016).

Semnat în 2014, acest acord de cooperare poliţienească dintre Paris şi Ankara permite arestarea jihadiştilor care revin din Siria prin Turcia imediat după întoarcerea lor.

În total, aproximativ 250 de persoane au fost predate Franţei conform acestui protocol.

Potrivit unei surse apropiate de acest dosar, înainte de fi prinse de autorităţile turce, cele patru femei - care au ajuns luni în Franţa cu şapte copii preluaţi imediat de Ajutorul social pentru copii -, erau prizoniere în taberele din nord-estul Siriei, aflate sub control kurd. O parte reuşise să scape din aceste tabere în timpul ofensivei lansate de Turcia, rătăcind în împrejurimi timp de mai multe zile. Nu sunt clare condiţiile în care acestea au fost arestate de autorităţile turce.

AGERPRES

×