x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa şi Germania sunt supărate că SUA încearcă să conducă negocierele privind reforma OMS

Franţa şi Germania sunt supărate că SUA încearcă să conducă negocierele privind reforma OMS

08 Aug 2020   •   21:00
Franţa şi Germania sunt supărate că SUA încearcă să conducă negocierele privind reforma OMS

Germania şi Franţa au abandonat discuţiile privind reforma OMS, nemulţumite că SUA vrea să conducă. „Nimeni nu vrea să fie târât într-un proces de reformă şi să primească o schiţă din partea unei ţări care tocmai a plecat din OMS”, a declarat un oficial european.

 

Franţa şi Germania au părăsit discuţiile privind reformarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), nemulțumite de încercările SUA de a conduce negocierile, în ciuda deciziei sale de a părăsi Organizația, au declarat trei oficiali pentru Reuters.

Decizia celor două ţări ar însemna un pas înapoi pentru Donald Trump , întrucât Washingtonul, care deţine preşedinţia rotativă a G7, a sperat să emită în septembrie o foaie de parcurs pentru o reformare amplă a OMS, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale americane.

La sfârşitul lunii mai, preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite vor încheia relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din cauza ineficienţei OMS în gestionarea pandemiei.

„Dat fiind că au eşuat în efectuarea reformelor cerute şi foarte mult necesare, vom încheia astăzi relaţia noastră cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi vom redirecţiona fondurile spre alte nevoi de sănătate mondiale, care le merită", a declarat, atunci, Donald Trump.

Totodată, preşedintele american a spus că OMS este prea apropiată de China, acuzaţiile fiind respinse de Organizaţie.

„Nimeni nu vrea să fie târât într-un proces de reformă şi să primească o schiţă din partea unei ţări care tocmai a plecat din OMS”, a declarat un oficial european implicat în discuţii.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a refuzat să comenteze situaţia, dar a adăugat că Marea Britanie susţine OMS şi cere o reformă a organizaţiei „pentru a-i fi asigurată flexibilitatea şi capacitatea de reacţie”.

Unii europeni consideră că criticile lui Trump faţă de OMS reprezintă o tentativă a SUA de a distrage atenţia de la gestionarea epidemiei COVID-19, înainte de alegerile prezidenţiale americane, iar legăturile Berlinului cu Washingtonul au fost tensionate de decizia anunţată în iulie de Washington, de a retrage mii de soldaţi din Germania.

(sursa: Mediafax)

×