x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Giganți informatici acuzați de fraude fiscale. SUA a dat în judecată Facebook pentru datorii de 9 miliarde de dolari

Giganți informatici acuzați de fraude fiscale. SUA a dat în judecată Facebook pentru datorii de 9 miliarde de dolari

de Giulia Anghel    |    20 Feb 2020   •   15:27
Giganți informatici acuzați de fraude fiscale. SUA a dat în judecată Facebook pentru datorii de 9 miliarde de dolari

Facebook a fost dat în judecată de către Agenția de Administrare Fiscală din Statele Unite  (IRS) pentru neplata impozitelor. Procesul va dura circa o lună. Datoria gigantului informatic se ridică la 9 miliarde de dolari, potrivit theverge.com. Cinci directori din fruntea grupului american vor fi chemați în fața instanței pentru a depune mărturie. 

Acțiunea a fost înregistrată la un tribunal din San Francisco, unde se află sediul principal al companiei, iar acuzațiile se bazează pe un acord din 2010, încheiat între Facebook și filiala sa din Irlanda. IRS susține că societatea și-a transferat drepturile de proprietate intelectuală în această țară pentru a eluda plata taxelor și impozitelor.

Fiscul din Statele Unite acuză Facebook că a subestimat valoarea redevenței în perioada 2010-2016, ceea ce a dus la o reducere a impozitelor, întrucât redevențele sunt raportate în final ca venituri.

Roberta Thomson, vicepreședinte la Facebook, a declarat că acordul din 2010 ar fi avut loc într-un moment când compania nu a înregistrat venituri din publicitatea online. 

Mai multe societăți din industria IT evită plata datoriilor la stat prin păstrarea banilor în Irlanda datorită nivelului scăzut al impozitului pe profit. Giganții informatici își înființează filiale în acest stat cu scopul de a-și licenția tehnologia proprie, mărcile comerciale și alte proprietăți intelectuale pentru care filiala plătește redevențe. 

În ultimii ani, mai multe autorități guvernamentale au luat măsuri împotriva acestei practici.

În 2016, UE a impus companiei Apple să plătească impozite în valoare de 15,4 miliarde de dolari, după ce s-a dovedit că aceasta primise beneficii fiscale ilegale în Irlanda. Apple a terminat de achitat întreaga sumă în anul 2018, cu toate că, împreună cu autoritățile irlandeze, a atacat în instanță anul trecut decizia UE. 

În septembrie 2019, Google a declarat că va plăti peste un miliard de dolari ca urmare a unei investigații realizate de statul francez privitoare la practicile sale fiscale. Două luni mai târziu, Google a anunțat că va înceta să profite de facilitățile fiscale "double irish" și "sandvish duch", care i-au permis să transfere fonduri din Irlanda în Olanda și apoi în Insulele Bermude pentru a scăpa de impozite.

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: facebook google fisc impozite Apple