x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul va permite femeilor să asiste la meciurile internaţionale

Iranul va permite femeilor să asiste la meciurile internaţionale

19 Sep 2019   •   13:42
Iranul va permite femeilor să asiste la meciurile internaţionale

Femeile iraniene vor fi autorizate să intre pe stadioane la meciurile echipei naţionale masculine de fotbal, a anunţat joi ministrul Sportului din Iran, Masoud Soltanifar, citat de agenţia DPA.

"Toate pregătirile necesare au fost făcute astfel încât femeile să poată intra pe stadioanele de fotbal, iniţial doar pentru jocurile internaţionale", a precizat Soltanifar într-un comunicat.

Pe stadionul Azadi din Teheran, unde Iranul dispută majoritatea meciurilor de pe teren propriu şi urmează să evolueze luna viitoare în preliminariile Cupei Mondiale, au fost pregătite intrări separate, precum şi tribune şi toalete rezervate doar femeilor.

Vor exista, de asemenea, forţe suplimentare de poliţie, pentru a se asigura că femeile pot intra şi ieşi în siguranţă de pe stadion, a adăugat demnitarul iranian.

În ultimele patru decenii, femeilor le-a fost interzis să asiste la meciurile de fotbal din Iran. Recent, o femeie iraniană a decedat după ce şi-a dat foc în semn de protest pentru că primit o pedeapsă cu închisoare pentru că a încercat să asiste la o partidă de fotbal.

Preşedintele Iranului, Hassan Rowhani, este favorabil ridicării interdicţiei, dar nu a putut până acum să se impună în faţa puternicului cler iranian, care consideră că atmosfera de pe stadioane nu este una potrivită pentru femei.

Interdicţia încalcă statutul organismului de conducere al fotbalului mondial, FIFA, care a dat publicităţii joi un comunicat în care cere Iranului să permită accesul femeilor pe stadioane.

"Poziţia noastră este clară şi fermă. Femeile trebuie să fie autorizate pe stadioanele de fotbal în Iran. A sosit momentul pentru a schimba lucrurile, iar FIFA aşteaptă evoluţii pozitive începând cu următorul meci de pe teren propriu al Iranului, în octombrie", a precizat Gianni Infantino, preşedintele FIFA, în comunicatul respectiv.

În cazul menţinerii acestei interdicţiei, Iranul riscă sancţiuni care ar putea merge chiar până la excluderea la Cupa Mondială 2022, adaugă DPA.
AGERPRES

×
Subiecte în articol: iran femei meciuri internationale