x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie va desemna un comisar european

Marea Britanie va desemna un comisar european

12 Noi 2019   •   10:12
Marea Britanie va desemna un comisar european

Guvernul de la Londra a anunţat luni că îşi va 'respecta obligaţiile juridice'' şi va desemna un comisar care va face parte din viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, relatează marţi euractiv.com.

''Regatul Unit îşi va respecta obligaţia sa juridică şi reprezentanţii noştri oficiali vor rămâne în legătură constantă cu echipa preşedintei alese'' a Comisiei Europene, au declarat demnitari guvernamentali britanici.

Premierul britanic Boris Johnson anunţase în luna iulie că ţara sa ''în niciun caz nu va desemna un comisar pentru noua Comisie care îşi preia mandatul la 1 decembrie''. Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană cel mai târziu la 31 ianuarie 2020, după ce în octombrie liderii UE-27 au decis amânarea Brexitului cu trei luni.

Însă pe 6 noiembrie, preşedinta aleasă a CE Ursula von der Leyen i-a trimis o scrisoare lui Boris Johnson în care i-a solicitat două nume - un bărbat şi o femeie - pentru postul de comisar european. Londra a primit informal termen până luni, 11 noiembrie, pentru a lua o decizie, dar deocamdată niciun candidat nu a fost desemnat.

Von der Leyen a pledat pentru asigurarea unui echilibru de gen în viitoarea Comisie Europeană, din care vor face parte 15 bărbaţi şi 12 femei, după ce săptămâna trecută Adina-Ioana Vălean a fost acceptată drept candidata din partea României.

Eforturile de a salva egalitatea de gen promisă ar putea submina şansele ca Julian King, comisarul european în exerciţiu din partea Regatului Unit, să rămână în funcţie după 1 decembrie, deşi Ursula von der Leyen i-a permis lui Emmanuel Macron să numească un candidat bărbat după ce candidata iniţială desemnată de Franţa, Sylvie Goulard, a fost respinsă de Parlamentul European.

În Comisia Juncker, aflată la final de mandat, King deţine portofoliul uniunii securităţii. El a declarat că guvernul de la Londra nu l-a abordat deocamdată în vederea extinderii mandatului său.

Intrarea în funcţie a Comisiei Europene conduse de Ursula Von der Leyen, prevăzută la 1 noiembrie 2019, a fost amânată până la 1 decembrie 2019, în urma respingerii de către eurodeputaţi a candidaţilor francez (Sylvie Goulard), ungar (Laszlo Trocsanyi) şi român (Rovana Plumb) propuşi iniţial la funcţia de comisar european.

Ulterior, au fost desemnaţi Thierry Breton (piaţă internă), Oliver Várhelyi (vecinătate şi extindere) şi Adina-Ioana Vălean (transporturi), care vor fi audiaţi la 14 noiembrie în comisiile de specialitate ale PE. Aceste audieri vor avea loc după examinarea, marţi, a declaraţiilor de interese financiare în Comisia pentru afaceri juridice a PE (JURI). În timpul audierilor, eurodeputaţii vor analiza competenţele şi abilităţile comisarilor desemnaţi în a respecta programul pe care Ursula von der Leyen l-a prezentat Parlamentului European în iulie.

AGERPRES

×