x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Masacru cu motivație xenofobă în Germania

Masacru cu motivație xenofobă în Germania

de Şerban Mihăilă    |    21 Feb 2020   •   08:33
Masacru cu motivație xenofobă în Germania

Un cetățean german înarmat, descris de poliție drept militant de extremă-dreapta, a deschis focul, miercuri seară, în două baruri de narghilea frecventate cu predilecție de turcii din localitatea Hanau, din sud-vestul Germaniei, ucigând cel puțin nouă persoane. Asasinul s-a sinucis apoi, împreună cu mama sa. Procuratura federală consideră atacurile o acțiune teroristă cu motivație xenofobă și o declarație de război adresată tuturor imigranților din Germania.  

 

În afara persoanelor ucise, cele mai multe dintre acestea de origine turcă, criminalul a mai rănit zeci de oameni, informează BBC. Potrivit tabloidului „Bild”, atacatorul, un cetățean german în vârstă de 43 de ani, avea licență pentru arme de foc, iar în mașina sa au fost descoperite reviste despre muniție și carabine. Publicația germană, citată de BBC, susține că anchetatorii examinează un video postat online de către criminal cu câteva zile înaintea atacului, în care acesta expunea teoriile conspirative propagate de extremiștii de dreapta. Concomitent, conform aceleiași surse, atacatorul a lăsat și o scrisoare în care își mărturisește crimele și argumentează ideologic comiterea lor. Mass-media locale, citate de BBC, l-au identificat pe agresor drept Tobias R. Primele împușcături au fost auzite miercuri seară, la 22:00, ora locală, la barul pentru fumătorii de narghilea „Midnight”, din centrul orașului. Asasinul a demarat apoi în trombă, într-o mașină de culoare închisă, spre un alt bar din vecinătate, „Arena Bar & Cafe”, unde a deschis focul asupra clienților, în mare parte persoane de origine turcă. Cele două atacuri au declanșat o „vânătoare” de amploare din partea poliției, care a durat șapte ore și în cursul căreia forțele de ordine au avut convingerea că au existat mai mulți criminali. O serie de martori și camere video de supraveghere i-au condus până la urmă pe polițiști la locuința suspectului, aflată în apropierea celui de-al doilea bar care a fost atacat. Aici, asasinul a fost găsit mort, lângă mama sa, în vârstă de 72 de ani. Situat în landul Hesse, Hanau este un oraș cu 100.000 de locuitori, la 25 de kilometri est de Frankfurt.

 

Ofensivă a extremismului de dreapta

„Rasismul este otravă, ura este otravă. Şi această otravă există în societatea noastră!” a declarat, ieri, cancelarul german Angela Merkel, comentând crimele din Hanau, comise pe fondul exacerbării violențelor extremei-dreapta din Germania. Merkel a precizat că, după toate probabilitățile, atentatul a fost provocat de rasism. În momentul de față, terorismul de extremă dreapta preocupă cel mai mult autorităţile germane, mai ales după uciderea unui parlamentar german pro-imigranţi, membru al partidului cancelarului Angela Merkel, în iunie anul trecut. Recent, 12 membri ai unui grup de extremă dreapta au fost arestaţi în cadrul unei anchete antiteroriste. Ei sunt suspectaţi de planificarea unor atacuri de amploare împotriva unor moschei, după modelul atacului din Christchurch, în Noua Zeelandă, soldat, în martie 2019, cu 51 de morţi. Cei arestaţi au fost plasaţi în detenţie.

 

Există multe indicii că autorul a acţionat pe baza unor motivaţii rasiste, de extremă dreapta, din ură faţă de oameni cu alte origini, religie sau înfăţişare. Rasismul este otravă, ura este otravă şi această otravă este vinovată pentru prea multe crime”.

Angela Merkel

 

×
Subiecte în articol: asasin