x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Metroul din Moscova va începe să pregătească şi femei pentru postul de conductor

Metroul din Moscova va începe să pregătească şi femei pentru postul de conductor

13 Dec 2019   •   21:30
Metroul din Moscova va începe să pregătească şi femei pentru postul de conductor

Reţeaua de metrou din Moscova va începe anul viitor să pregătească şi femei pentru postul de conductor de metrou, acestea urmând să revină la comanda garniturilor de metrou pentru prima dată de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, transmite AFP.

„Primul grup de femei care se vor pregăti pentru postul de conductor de metrou a fost format”, a anunţat vineri Primăria capitalei Rusiei într-un comunicat, precizând că în luna februarie a anului următor vor începe şi cursurile de pregătire.

În Rusia doar bărbaţii puteau fi conductori de metrou deoarece această profesie a fost mult timp inclusă de autorităţi pe lista ocupaţiilor dăunătoare pentru sănătatea femeilor. Însă această justificare a fost considerată drept una ipocrită deoarece la metroul din Moscova lucrează numeroase femei în poziţii de casier şi tehnician de suprafaţă, cu salarii mult mai mici decât cele ale conductorilor de metrou.

În luna septembrie a acestui an, Ministerul Muncii din Rusia a anunţat că a revizuit lista de ocupaţii interzise femeilor, care a fost redusă de la 456 până la aproximativ 100, iar revizuirea ar urma să se aplice începând din 2021.

Actuala listă a profesiilor rezervată exclusiv bărbaţilor datează din 2000 şi interzice femeilor să exercite orice meserie care implică ridicarea de obiecte grele dar şi să conducă un autobuz, să fie marinar, paraşutist sau mecanic auto.

În comunicatul de presă al primăriei Moscovei se subliniază că femeile au ocupat poziţii de conductor de metrou în timpul celui de-al doilea război mondial, când ele au preluat multe din ocupaţiile tradiţionale ale bărbaţilor.

Având în vedere că durata cursurilor de pregătire este de un an, abia în 2021 metroul din Moscova va avea primele femei conductor de metrou.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Metroul din Moscova femei