x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NASA cheltuieşte 11,2 milioane de dolari pentru a vindeca astronauţii de insomia provocată de spaţiu

NASA cheltuieşte 11,2 milioane de dolari pentru a vindeca astronauţii de insomia provocată de spaţiu

18 Dec 2012   •   19:29
NASA cheltuieşte 11,2 milioane de dolari pentru a vindeca astronauţii de insomia provocată de spaţiu
Sursa foto: NASA

NASA va cheltui 11,2 milioane de dolari pentru dezvoltarea unor becuri care să vindece astronauţii de insomniile de care au parte atunci când stau la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Potrivit NASA, jumătate din astronauţii care petrec mai mult timp în spaţiu au nevoie de somnifere pentru a putea dormi. Motivul este lipsa luminii naturale, în care oamenii să poată funcţiona şi dormi corespunzător.

Astronauţii dorm, în medie, 6 ore pe zi, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, deşi au voie să doarmă 8,5 ore.

"Staţia Spaţială este zgomotoasă, nivelul de dioxid de carbon este mare, nu există duşuri, plus că este şi stresul mare, dată fiind complexitatea muncii prestate", a declarat medicul şef al NASA, Smith Johnston.

În timp, lipsa de somn poate duce la iritare, depresie, stare de rău şi poate genera erori, care, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale pot avea consecinţe tragice.

Astfel, NASA vrea să schimbe becurile fluorescente, aflate în prezent la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale cu o serie de LED-uri care bat în nuanţe de albastru, alb şi roşu. Schimbarea becurilor este programată pentru 2016.

Lumina albastră stimulează creierul pentru că oamenii au evoluat să fie activi atunci când cerul este albastru, spun experţii. Când ochii astronauţilor vor fi expuşi la lumina albastră, corpul lor ar trebui să suprime efectele melatoninei, un hormon care induce somnul. Lumina albastra stimulează şi melanopsina (o celulă retiniană) proces care menţine oamenii treji.

Pe de altă parte, lumina roşie are rolul invers, stimulând producerea de melatonină şi inducând somnul.

"În felul acesta, putem programa un ciclu de noapte-zi care nu există, altfel, pe Staţia Spaţială", spune Johnston.

Singura contraindicaţie ar fi ca astronauţii să petreacă prea mult timp uitându-se pe fereastră, existând riscul de a-şi da ceasul intern peste cap din cauza diferenţelor dintre luminia din interior şi a celei reflectate de suprafaţa Pământului.

Somnul face parte din antrenamentele de care au parte astronauţii. Somniferele sunt privite ca ultimă soluţie, pentru că astronauţii trebuie să fie capabili să se trezească în orice moment. În pregătirea unui zbor în spaţiu, astronauţii sunt antrenaţi să facă faţă diferenţelor de fus orar, făcând călătorii din SUA până în Japonia sau Rusia.

NASA speră ca tehnologia cu becuri să fie folosită şi pe pământ, în instituţii unde nu există lumină naturală sau în tratamentul celor care călătoresc des şi suferă din cauza schimbării de fus orar. 

×
Subiecte în articol: nasa insomnie somnifere tratament insomnie