x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O tânără de 19 ani a devenit cel mai tânăr membru al Parlamentului din istoria Ugandei

O tânără de 19 ani a devenit cel mai tânăr membru al Parlamentului din istoria Ugandei

19 Sep 2012   •   14:11

Proscovia Oromait, in varsta de 19 ani, a participat la alegerile din estul Ugandei si a obtinut locul de parlamentar ramas liber dupa decesul tatalui sau, informeaza Antena 3.

Victoria obtinuta de Proscovia ofera Ugandei cel mai tanar membru al Parlamentului din istoria tarii si reprezinta o adevarata lovitura de imagine pentru partidul de guvernamant.

Cu toate acestea, Michael Mukula, un parlamentar care se afla printre cei mai importanti oameni ai partidului, a declarat ca succesul lui Oromait a facut valuri in interiorul formatiunii politice, care acum este impartita intre reformatori si fanatici dornici de a ramane la putere prin orice mijloace.

'Sunt putin ingrijorat de lipsa sa de experienta. Aceasta nu este o circumscriptie electorala pe care sa o pui pe umerii unui copil de o asemenea varsta', a explicat Mukula.

Oromait va reprezenta regiunea Usuk, o parte a tarii in care drumurile se inunda de fiecare data in sezonul ploios si unde exista un singur liceu functional.

Zoan, in care traiesc aproximativ 100.000 de oameni, este departe de a avea conditii bune, chiar si dupa standardul ugandez.

Alegerile de saptamana trecuta au adus insa Usuk-ul in lumina reflectoarelor si reprezinta ultima sansa pentru regimul lui Museveni de a raspunde criticilor care sustin ca popularitatea presedintelui devine din ce in ce mai mica.

Museveni, care a preluat puterea cu forta in 1986, nu a anuntat deocamdata daca va continua si dupa 2016, atunci cand actualul mandat ii va expira.

Sunt destui cei care spera ca in 2016 se va produce primul transfer pasnic de putere din istoria Ugandei, insa o parte a opozitiei suspecteaza ca Museveni va preda stafeta fiului sau sau chiar sotiei sale atunci cand se va retrage.

'Proscovia este o victima a circumstantelor din tara. Nu cred ca este pregatita pentru asta. Nici macar n-a mai votat pana acum', a spus Nicholas Opio, un analist politic din Kampala.

In schimb, Mwambutsya Ndebesa, profesor de istorie politica la Makerere, crede ca tanara membra a Parlamentului poate deveni o sursa de inspiratie pentru colegii sai mai in varsta: 'Poate ca nu are idei inca, dar are abilitatea de a invata'.

'Nu este vorba de varsta, ci de felul in care gandesti', a concluzionat Oromait.

×
Subiecte în articol: parlament alegeri uganda