x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Plângere penală pe numele ministrului ucrainean de Externe

Plângere penală pe numele ministrului ucrainean de Externe

26 Sep 2018   •   14:53
Plângere penală pe numele ministrului ucrainean de Externe

László Brenzovics, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică (KMKSZ) şi deputat în parlamentul ucrainean, s-a adresat printr-un memoriu procurorului general al Ucrainei, Iuri Luţenko privind declaraţiile ministrului de externe Pavlo Klimkin, prin care acesta i-a suspectat de separatism pe maghiarii din regiune.

Ministrul de externe ucrainean a acuzat "comunitatea maghiară din Ucraina Subcarpatică de exploatarea atmosferei separatiste din regiune, făcând aluzie la faptul că datorită presupusei influenţe a Rusiei, maghiarii din Ucraina Subcarpatică reprezintă o sursă de pericol separatist în cadrul războiului hibrid purtat împotriva Ucrainei". Acuzele au fost făcute în interviurile date zilele precedente, precum şi prin reţelele de socializare.

    Preşedintele KMKSZ a precizat că roagă procurorul general "ca fiind conştient de responsabilitatea pe care o poartă, să ia atitudine faţă de afirmaţiile provocatoare ale ministrului Pavlo Klimkin", dar "nu comentează inepţiile debitate de o persoană oficială, în special de cel mai înalt demnitar din cadrul ministerului, care urmăreşte stabilirea relaţiilor diplomatice, de toleranţă şi bună vecinătate nu numai cu ţările limitrofe, ci în general cu întreaga lume". 
    László Brenzovics este convins că declaraţiile respective ale ministrului de externe au scopul voit "de a genera animozităţi interetnice între naţionalităţile care trăiesc în pace pe teritoriul regiunii Ucraina Subcarpatică".
Preşedintele KMKSZ a opinat că declaraţiile lui Pavlo Klimkin îndeplinesc criteriile infracţiunii prevăzute de articolul 161 al Codului Penal ucrainean, fiind acte menite să incite la duşmănie şi ură naţională, rasială sau religioasă, respectiv să lezeze grav demnitatea şi onoarea naţională. "Pe baza articolului 161 al legii privind statutul juridic al deputaţilor populari ai Ucrainei şi având în vedere cele de mai sus, vă rog să verificaţi afirmaţiile provocatoare făcute în mass media de ministrul Pavlo Klimkin şi, dacă se justifică, să demaraţi împotriva sa procedura penală în conformitate cu articolul 161 al Codului Penal ucrainean" - se arată în memoriul adresat de László Brenzovics procurorului general.

×