x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pompeo, turneu în patru țări europene. România nu este pe traseu

Pompeo, turneu în patru țări europene. România nu este pe traseu

de Dan Constantin    |    08 Aug 2020   •   21:13
Pompeo, turneu în patru țări europene. România nu este pe traseu

Secretarul de stat Mike Pompeo începe un turneu diplomatic în patru țări europene. Săptămâna viitoare el va vizita succesiv Austria, Republica Cehă, Polonia și Slovenia. Potrivit Wall Street Journal, Pompeo are în agendă probleme programelor nucleare,având  o întâlnire programată la Viena cu directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

 La Praga, unde secretarul de stat va rămâne două zile,se vor discuta și relațiile cu China, în contextul proiectului 5G

 pe care îl dezvoltă Republica Cehă. Radio Praga precizează că Pompeo va avea o întâlnire cu premierul Babis. În Polonia , secretarul de stat american va participa la manifestări care marchează în 15 august la Varșovia,centenarul victoriei  trupelor poloneze împotriva armatei bolșevice. Problema centrală o constituie dislocarea de noi efective militare americane , pentru care Polonia s-a arătat dispusă să suporte costurile. În Slovenia, țara de origine a Melaniei Trump, autoritățile vor semna  o declarație cu SUA pentru securitate 5G. Pompeo este primul secretar de stat care vizitează Slovenia, după Albright , în  1997.

 România nu se află pe traseul european al vizitei de o săptămână a secretarului de stat american, România semnând deja, declarația de securitate  5G cu autoritățile SUA. La București s-au aflat în această săptămână în vizită înalți oficiali militari americani- comandantul trupelor terestre americane și comandantul trupelor SUA din Europa -, care au discutat la Ministerul Apărării probleme legate de posibile dislocări din efectivele pe care SUA a anunțat că le retrag din Germania.

×
Subiecte în articol: mike pompeo