x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Povestea uimitoare a unei nave fantomă care a ajuns pe o plajă din Irlanda

Povestea uimitoare a unei nave fantomă care a ajuns pe o plajă din Irlanda

de Giulia Anghel    |    19 Feb 2020   •   12:09
Povestea uimitoare a unei nave fantomă care a ajuns pe o plajă din Irlanda
Sursa foto: observator.tv

O navă abandonată a plutit în derivă pe mările și oceanele lumii timp de peste un an, după care a eșuat lângă satul pescăresc Ballycotton din County Cork, Irlanda. Garda de coastă a atenționat populația să nu se apropie de vas, întrucât acesta se află într-o poziție instabilă, și a dat asigurări că, deocamdată, nu sunt urme de poluare, relatează irishpost.com.

Nava MV Alta era un transportator de marfă, cu o greutate de 2.200 de tone, care a ajuns pe coasta Insulei Emerald în urma furtunii Dennis.  A fost construită în 1976, are o lungime de 77 de metri, și a plutit în derivă mai bine de un an, navigând între America, Africa și Europa.

În pofida ruginii și a lipsei echipajului, vasul a rămas pe linia de plutire mult timp, înainte de a aluneca 2 km spre vest de Ballycotton duminică, 16 februarie. Marinarii au abandonat prima dată nava în urmă cu 16 luni, după ce motoarele sale s-au blocat în mijlocul Atlanticului.

Neputând să le repare, echipajul, alcătuit din zece bărbați, a fost în cele din urmă salvat de garda de coastă a SUA și transportat în Puerto Rico. Vasul a fost remorcat ulterior spre Guyana, dar a fost deturnat pe parcurs. A fost apoi urmărit în mijlocul Atlanticului, în august 2019, de spărgătorul de gheață Royal Navy, HMS Protector.

Acum se poartă discuții între paza de coastă irlandeză, consiliul local și comisarul irlandez al epavei pentru a se stabili măsurile care trebuie luate. O echipă a pazei de coastă irlandeze a reușit să finalizeze o evaluare a vasului, cu ajutorul unui elicopter. Se crede că acesta este alimentat cu motorină, ceea ce înseamnă un risc mai mic de poluare decât tancurile petroliere grele.

 

×
Subiecte în articol: nava Irlanda epava nava esuata