x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump lovește în Iran cu petrolul saudit

Trump lovește în Iran cu petrolul saudit

de Şerban Mihăilă    |    02 Iul 2018   •   12:30
Trump lovește în Iran cu petrolul saudit
Sursa foto: Dani Simmonds

La numai o săptămână după decizia Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a impulsiona producția de țiței, președintele Donald Trump a surprins din nou întreaga Planetă, anunțând un acord cu Arabia Saudită pentru relaxarea piețelor mondiale de petrol, lovite de sancțiunile americane contra Iranului. Prin noua înțelegere, Casa Albă urmărește izolarea regimului de la Teheran, cu prețul izbucnirii unei noi crize în Orientul Mijlociu.

 

Statele Unite și Arabia Saudită au încheiat o înțelegere spontană pentru relaxarea piețelor de petrol din întreaga lume, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, șeful administrației de la Washington, Donald Trump, citat de „CNBC”. Liderul de la Casa Albă a anunțat că a purtat discuţii cu regele Salman al Arabiei Saudite, căruia i-a cerut să crească furnizarea de petrol cu până la două milioane de barili pe zi pentru a stabiliza preţurile. Trump a precizat că liderul saudit a fost de acord. „Am purtat discuţii cu regele saudit Salman şi i-am explicat că, din cauza turbulenţelor şi disfuncţiilor din Iran şi Venezuela, cer Arabiei Saudite să crească producţia petrolieră, poate până aproape de două milioane de barili, pentru a face diferenţa…Preţurile sunt prea mari! Şi a fost de acord!”, a scris Trump, într-o postare pe Twitter. Înțelegerea neașteptată dintre Washington și Riad este considerată un test important pentru capacitatea saudiților de a furniza cantități și mai mari de petrol brut și, în același timp, antagonizează Iranul și Venezuela, țări confruntate cu crize economice fără precedent, într-un moment în care prețul barilului a depășit cota de 74 de dolari, cea mai ridicată valoare atinsă în ultimii trei ani. Prețul benzinei a crescut în tandem cu cel al țițeiului nerafinat, pe fondul reluării sancțiunilor SUA contra Iranului, unul dintre cei mai importanți producători de petrol, iar Trump este supus unei puternice presiuni politice interne, în timp ce administrația de la Washington s-a angrenat în mai multe dispute comerciale internaționale, care au destabilizat piețele de pretutindeni. Cu peste un an în urmă, Rusia și statele OPEC (Kuweit, Algeria, Libia, Gabon, Angola, Guineea Ecuatorială, Irak, Nigeria, Iran, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Venezuela şi Ecuador) au făcut un pact care a redus producția mondială de petrol, ducând la creșteri spectaculoase la prețul țițeiului.

Și OPEC relaxează piața

Cu câteva zile în urmă, OPEC luase decizia de a impulsiona furnizarea zilnică de petrol, în încercarea de a compensa actualul deficit, provocat de întreruperile de producție din Venezuela, Angola și Libia. Acestea au avut un impact de aproximativ 2,8 milioane de barili, din care un milion ar urma să fie compensate de OPEC. Atât Iranul, cât și Venezuela s-au opus deciziei OPEC, însă, până la urmă au cedat la rugămințile Arabiei Saudite. Noua înțelegere dintre Trump și saudiți scade însă și mai mult prețul petrolului, principala sursă de venit pentru Teheran și Caracas. Din această perspectivă, jocul lui Trump poate fi considerat o încercare de a izola și mai mult Iranul de celelalte țări din OPEC, ducând, implicit, la o nouă criză în Orientul Mijlociu.

 

Administrația Trump trage tare să sugrume și să izoleze Iranul, până în punctul de distrugere”.

John Kilduff, fondator „Again Capital”

 

×