x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ursula von der Leyen: Vom folosi toate instrumentele pentru a ne asigura că economia trece cu bine prin acest moment

Ursula von der Leyen: Vom folosi toate instrumentele pentru a ne asigura că economia trece cu bine prin acest moment

11 Mar 2020   •   13:15
Ursula von der Leyen: Vom folosi toate instrumentele pentru a ne asigura că economia trece cu bine prin acest moment
Sursa foto: European Union

Comisia Europeană a primit mandat din partea liderilor UE pentru intensificarea eforturilor împotriva răspândirii virusului COVID-19. Pe lângă riscurile infectării la scară largă, acesta are și un impact economic major.

Președintele CE, Ursula von der Leyen a precizat:

,, Să fim foarte clari. Comisia lucrează neîncetat pe ambele planuri.

  • În conferinte telefonice zilnice, Comisia va coordona măsurile necesare împreună cu miniștrii de sănătate și ai afacerilor Interne.
  • În al doilea rând, Comisia va constitui o echipă de epidemiologi și virusologi din diferite state membre pentru a oferi orientări la nivel european.
  • În prezent, Comisia face un inventar al echipamentelor de protecție disponibile și al aparatelor de protecție respiratorie, inclusiv al capacității de producție și distribuție. Acestea sunt esențiale pentru întregul sector de sănătate.
  • În ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea, vom consolida inițiativa europeană de a finanța cercetarea specifică cu privire la acest virus.
  • Am mobilizat 140 de milioane de euro din finanțări publice și private pentru cercetarea privind diagnosticarea, tratamentul și vaccinurile.  

Pe plan economic :

În primă instanță, trebuie să acționăm la nivel macroeconomic. Vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a ne asigura că economia Europei trece cu bine prin acest moment. Asta presupune coordonare la nivel de state membre, Comisie și Banca Centrală Europeană. Mă bucur că liderii au ales o asemenea strategie de coordonare.

Comisia își va asuma responsabilitățile fără întârziere. Lucrez la următoarele măsuri pentru a susține statele membre în efortul depus până acum :

  • Ne vom asigura că ajutorul de stat va putea fi oferit companiilor care au nevoie de el
  • În al doilea rând, ne vom folosi la maximum de flexibilitatea de care dispunem în cadrul Pactului de Stabilitate și Creștere

Voi veni cu propuneri concrete înaintea reuniunii Eurogrup de luni, 16 martie. Așadar, pe ambele planuri, vom clarifica foarte rapid regulile pentru statele membre.

În cele din urmă, voi prezenta o „Inițiativă de investiții privind răspunsul împotriva virusului” (Corona Response Investment Initiative) direcționată către

  • sistemele de sănătate;
  • IMM-uri,
  • piețele muncii
  • și alte părți vulnerabile ale economiilor noastre.

Investițiile vor fi considerabile și vor ajunge rapid la 25 de miliarde de euro .Pentru a realiza acest lucru, voi propune Consiliului și Parlamentului în această săptămână să elibereze în piață 7.5 miliarde de euro de lichidități pentru investiții. Voi înființa un grup operativ care să colaboreze cu statele membre pentru a mă asigura că fluxul banilor va începe în următoarele săptămâni.

Un pas important este marcat astăzi în ceea ce privește un răspuns coordonat, solicitat de cei 27 de șefi de stat și de guvern, de președintele Consiliului European și de Comisia Europeană. Acum este momentul să acționăm.

Cum va funcționa „Inițiativa de investiții privind răspunsul împotriva virusului” (Corona Response Investment Initiative)

Comisia Europeană va propune ca în acest an să se renunțe la obligația de solicitare a rambursării prefinanțărilor neutilizate din fondurile structurale și de investiții europene deținute de statele membre, pentru a orienta astfel rapid investițiile publice europene în valoare de 25 miliarde de euro. 

Statele membre vor fi obligate să utilizeze aceste sume pentru a-și accelera investițiile în cadrul fondurilor structurale. Vor utiliza acest lucru pentru cofinanțarea națională pe care în mod normal ar fi trebuit să o asigure astfel încât să primească următoarele tranșe din pachetele lor de fonduri structurale. Având în vedere ratele medii de cofinanțare din statele membre, cele 7.5 miliarde de euro vor fi în măsură să declanșeze utilizarea unei finanțări structurale de circa 17.5-18 miliarde de euro în întreaga UE.

Propunerea va fi pusă în aplicare prin modificarea regulamentului comun privind fondurile structurale. Comisia o va înainta Consiliului și Parlamentului în această săptămână.

Programele operaționale naționale ar urma să fie adaptate, dacă este cazul, pentru a canaliza finanțarea către sănătate, lucrul pe termen scurt, piața forței de muncă și sectoarele afectate în mod deosebit de situația actuală.

×