x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Blocaj total la CSM. Consiliul nu a putut să-și aleagă conducerea

Blocaj total la CSM. Consiliul nu a putut să-și aleagă conducerea

de Ion Alexandru    |    11 Dec 2019   •   09:21
Blocaj total la CSM. Consiliul nu a putut să-și aleagă conducerea

Consiliul Superior al Magistraturii ar fi trebuit, ieri, să-și desemneze noua conducere, pentru următorul an, la capătul unui mandat în care războiul dintre cele două tabere existente în CSM a blocat, practic, activitatea plenului. Prezent la ședință, președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că nu va participa la toate lucrările, pentru că „niciun om politic nu trebuie să se amestece în treburile justiției”. La momentul votului însă, în sală se afla ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care a contribuit decisiv la blocajul numirii noului președinte al CSM. Astfel, desemnată din tabăra apropiată actualei conduceri, judecătoarea Nicoleta Țînț a primit nouă voturi „pentru”, însă alte nouă voturi au fost „împotrivă” și aparțin taberei conduse de actualul vicepreședinte al CSM, Nicolae Solomon. Predoiu și-a anulat votul, iar alegerile au fost, astfel, amânate.

 

După ce a ținut „lecții”, citite de pe o foaie, membrilor CSM cu privire la parcursul european al României, președintele Klaus Iohannis le-a spus că nu participă la întreaga ședință, pentru că nu vrea să pară că se implică în deciziile justiției. „Eu am venit fiindcă am un profund respect pentru CSM și pentru justiție. Însă prin abținerea mea de la implicare în discuții vreau să dau un semnal suplimentar că niciun politician, nici cel mai ales din România, nu trebuie să se amestece în treburile justiției. Ca atare, dacă nu vă supărați, eu mă voi retrage”, a spus președintele. „Treburile justiției” în care Klaus Iohannis nu voia să se implice erau alegerile pentru desemnarea noii conduceri a CSM, care ar fi trebuit să se decidă ieri, în plen. Judecătoarea Nicoleta Margareta Țînț a candidat pentru funcția de președinte, în timp ce procuroarea Tatiana Toader a candidat pentru funcția de vicepreședinte.

Ei, bine, în momentul votului, s-a constatat existența unui blocaj. Când s-a trecut, practic, la alegerea președintelui CSM, s-a constatat că au fost nouă voturi pentru Țînț, nouă voturi împotrivă și un vot nul. Surpriza nu a constat în ponderea voturilor pro și contra, având în vedere rivalitatea existentă, în ultimul an, între majoritatea judecătorilor din CSM și colegii procurori, ci la apartenența votului nul, care a blocat alegerile. Acesta îi aparține ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, om politic, și a avut loc la scurt timp după ce Iohannis a spus că politicienii nu trebuie să se amestece în treburile justiției.

Astfel, pentru numirea Nicoletei Țînț în funcția de președinte al CSM au votat actualul președinte al CSM Lia Savonea, Simona Marcu, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Corina Corbu (președintele ÎCCJ), Nicoleta Ţînţ, Codruţ Olaru  (procuror), Victor Alistar și Romeo Chelaru. Împotrivă s-au situat Mariana Ghena, Andrea Chiș, Bogdan Mateescu, Mihai Bălan, Bogdan Licu (procuror general interimar), Nicolae Solomon, Cristian Ban, Florin Deac și Tatiana Toader.

În aceste condiții, votul va fi reluat în zilele următoare.

 

Judecătoarea Gabriela Baltag, atac la Iohannis cu privire la abuzurile din justiție

Un episod interesant a avut loc chiar înainte ca președintele Klaus Iohannis să părăsească sediul CSM. Judecătoarea Gabriela Baltag (FOTO) a luat cuvântul, precizând că vrea să-i adreseze șefului statului un mesaj. „Ne-am bucura să dați semnalul ca justiția să nu mai fie subiect de campanie electorală. Este subiect de campanie de prea multă vreme și ne-am întrebat ce ar face politicienii dacă nu ar mai fi justiția. Probabil nu ar mai fi politicieni. Ne-am dori ca în anii ce urmează să vă gândiți la suferințele acestor cetățeni, la impactul asupra lor al unor intervenții oculte, de natura unor protocoale secrete. Aș vrea ca președintele să poată să vorbească deschis despre acest lucru și am încredere că o veți face. Nu trebuie să ocolim acest lucru”, i-a transmis magistratul.

Iohannis a răspuns, în stilul bine cunoscut. „Ați atins puncte sensibile. Cred că este un lucru bun să se discute. Însă acum, după ce eu nu mai sunt în campanie, spun sincer părerea mea. Acea etapă cu protocoalele s-a încheiat de mult și voi veghea să nu revină niciodată. Acea etapă de intrare cu bocancii a politicului sau a unor partide în organizarea justiției s-a terminat. Cât voi rămâne eu, garantez că nu se va repeta. Da, este adevărat că într-o campanie electorală, într-o Românie normală, nu avem ce discuta despre justiție. Justiția se înfăptuiește, nu se discută”, a precizat președintele.

×
Subiecte în articol: gabriela baltag