x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CSM decide, astăzi, dacă o transformă pe Cristina Tarcea în pensionar de lux

CSM decide, astăzi, dacă o transformă pe Cristina Tarcea în pensionar de lux

de Ion Alexandru    |    06 Feb 2020   •   09:12
CSM decide, astăzi, dacă o transformă pe Cristina Tarcea în pensionar de lux

Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii analizează, astăzi, cererea fostei președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Iulia Tarcea, de pensionare înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani. Solicitarea vine în  condițiile în care Parlamentul României a adoptat, luna trecută, proiectul de lege privind anularea pensiilor speciale, iar întregul sistem judiciar amenință cu proteste și cu acțiuni la Curtea Constituțională.

 

Cristina Tarcea va împlini, în luna mai, vârsta de 58 de ani, și, astăzi, va afla dacă Secția de Judecători de la CSM va aviza sau nu solicitarea de eliberare a sa din funcția de judecător al ÎCCJ, prin pensionare. În acest fel, fosta șefă a instanței supreme urmărește să își securizeze aplicarea vechiului sistem de calcul al pensiei de serviciu, de 80 la sută din ultima indemnizație lunară, în condițiile în care are minim 20 de ani vechime în magistratură.

Pe portalul CSM, ultima declarație de avere depusă de Cristina Tarcea datează din anul 2018, când aceasta conducea Înalta Curte de Casație și Justiție. Conform acestui document, indemnizația anuală încasată de aceasta se ridica la 274.867 de lei, ceea ce, lunar, însemna 22.905,6 lei. 80 la sută din această indemnizație înseamnă 18.300 de lei lunar.

Iulia Cristina-Tarcea are 30 de ani vechime în magistratură. Ea a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1985. Între 1985 şi 1990 a fost avocat în baroul Ialomiţa. Din 1990 a devenit magistrat la Judecătoria Sector 3, Bucureşti. Între 1999 şi 2002 a fost director al Direcţiei Agentului Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Integrare Europeană şi Drepturile Omului din cadrul Ministerul Justiţiei. Între 2002 şi 2004 a ocupat funcţia de Secretar de Stat în Ministerul Justiţiei sub mandatul ministrului Rodica Stănoiu. Din 2004 a fost judecător la instanţa supremă, Secţia Civilă şi Proprietate Intelectuală, iar, în 2016, a devenit președinte al ÎCCJ, situându-se în tabăra pro-Kovesi a sistemului.

 

Tarcea nu este singurul magistrat cu funcție importantă care se grăbește să părăsească magistratura, prin pensionare. Tot la Secția de Judecători se analizează cererile similare înaintate de Erica Nistor și Carmen Pîrvulescu – președintele, respectiv vicepreședintele Curții de Apel Timișoara. În urmă cu două zile, Secția de Procurori de la CSM a avizat o solicitare similară formulată de Mariana Dumitrache, împuternicită la conducerea Serviciului Teritorial Ploiești al DNA

 

Fosta șefă a ÎCCJ încearcă să-și salveze pensia specială, pe persoană fizică

 

×
Subiecte în articol: cristina tarcea pensie de serviciu