x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Doping de masă cu trimiteri la codul penal

Doping de masă cu trimiteri la codul penal

de Dan Constantin    |    12 Dec 2019   •   12:28
Doping de masă cu trimiteri la codul penal

Un uriaș scandal de dopaj cutremură sportul românesc. La Brașov, întreaga echipă de handbal Corona a fost suspendată din competițiile interne și internaționale; urmează a fi analizate și cazurile de doping raportate la lotul de hochei al orașului. Agenția Națională Anti-Doping(ANAD), care a analizat și dat primele suspendări, a aplicat în aceste cazuri prevederile Legii 227/2006 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport. Care sunt implicațiile juridice ale acestui caz de doping în masă, legea respectivă având prevederi care stabilesc și sancționarea unor infracțiuni cu închisoare?Parchetul din Brașov nu a informat public despre deschiderea unui dosar în acest caz notoriu de încălcare a legii.

Cazul de doping de la Brașov a căzut ca un trăsnet în lotul de handbal al României care era cu bagajele făcute să plece în Japonia, la Campionatul Mondial. Patru jucătoare din echipa națională, selecționate de la Corona Brașov, au fost lăsate acasă și au fost chemate în lot sportive ,,curate”, de la alte echipe. S-a aflat repede că toate handbalistele de la Corona Brașov fuseseră ,,tratate” pentru recuperare la IOPMED Clinique ,unde le-a fost aplicată terapia cu laser intravenos . Metoda respectivă este prezentată pe site-ul clinicii ca un remediu rapid pentru leziuni, dureri, cu efecte spectaculoase în recăpătarea forței și tonusului . Clinica din Brașov părea un stabiliment medical de top, cu o reclamă susținută, fiind amplasată într-o clădire de patrimoniu care aparține unui potent om de afaceri belgian. Proprietarul clădirii, Jean-Pierre Vanhoutte, este și acționarul principal la IOMED Clinique; se știe că el a stabilit o trainică și veche relație de colaborare cu primăria municipiului Brașov, sponsorul principal al echipei Corona.

 Ignoranță crasă sau escrocherie medicală?

Nimeni nu și-a pus însă problema să verifice dacă metoda de tratament aplicată sportivilor la IOMED este permisă de Agenția Mondială Anti-Doping și conformă cu reglementările interne . Este foarte clar precizat de WADA (World Anti-Doping Agency) că metoda terapiei cu laser intravenos este interzisă. În lista produselor și a metodelor interzise, la capitolul M1( Manipularea sângelui sau a compușilor sangvini, la punctul 3 este următoarea precizare: ,,Toate manipulările intravenoase ale sângelui sau componentelor sangvine prin metode fizice sau chimice”.

 Mai mult, la capitolul de întrebări și răspunsuri privind lista produselor și a metodelor interzise, WADA răspunde tranșant la întrebarea ,,Este interzisă terapia cu laser intravenoasă?” Precizarea din răspuns este absolut lămuritoare:

,,Terapia intravenoasă cu laser este interzisă conform M1.3 astfel cum este definită de orice formă de manipulare intravenoasă a sângelui”.

 Or, clinca din Brașov unde au fost tratate handbalistele de la Corona și zeci de hocheiști de la echipa locală, tocmai asta oferă sportivilor fără echivoc- o metodă interzisă de autoritatea mondială antidoping.

Legea 227/2006 are prevederi clare, ignorate de sportivi, dar și de antrenorii și conducătorii clubului de handbal. Art 2 stipulează că reprezintă încălcări ale reglementărilor antidoping deținerea de substanțe și/sau metode interzise; traficarea sau tentativa de traficare a oricărei substanțe/metode interzise; administrarea sau utilizarea unei metode interzise asupra unui sportiv.

 Așadar, rezultă clar că nu doar sportivii suferă consecințe pentru folosirea substanței sau metodelor interzise. Sunt stabilite sancțiuni și mai drastice pentru medici și cei care au autoritate asupra sportivilor.

 

Medicii și antrenorii pot face închisoare

Capitolul XIV al Legii 227/2006(Infracțiuni) stipulează la art. 53: “Prescrierea sau administrarea de substanțe interzise de către medici sportivilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În acest caz,ANAD sesizează și Colegiul Medicilor. Aceleași limite de pedeapsă se aplică, potrivit art. 54 din legea citată și infracțiunii definite prin,,Determinarea, prin orice mijloace, de către o persoană care are autoritate asupra sportivului la consumul de substanțe interzise, în vederea sporirii capacității de performanță ”.

 

Reclamă pentru terapia interzisă

Cităm din pagina de facebook a IOMED Clinique Brașov, din strada Nicolae Iorga nr.10 ,câteva recomandări pentru utilizarea tratamentelor cu laser intravenos pe care le oferă clinica.

,,Biostimularea sângelui prin intermediul laserului de joasă frecvență reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de revigorare a organismului și purificare a sângelui”-postare din 27 septembrie 2019.

,,IOMED Clinique oferă simultan servicii medicale în domeniul tratamentului cu laser de joasă frecvență asociat terapiei cu plasmă îmbogățită cu plachete autologe(PRP) . Aceste tratamente sunt pentru RECUPERAREA, TRATAREA ȘI CREȘTEREA PERFORMANȚELOR ATÂT A SPORTIVILOR (sublinierea noastră), cât și a persoanelor ce practică sportul ocazional”-postare 7 octombrie 2019

,,Tratamentul cu laser de joasă frecvență îmbunătățește producerea serotoninei”-postare 16 octombrie 2019

,,Specialiștii noştri oferă simultan servicii medicale în domeniul tratamentului cu laser de joasă frecvență, asociat terapiei cu plasmă îmbogățită cu trombocite”-postare 27 octombrie 2019

,,IOMED Clinique-prima și singura clinică din Brașov care utilizează laser intravenos și intrastițial de joasă frecvență- o terapie revoluționară!”-postare 30 octombrie 2019

 ,,Terapia cu laser de joasă frecvență este metoda de ultimă generație care îmbunătățește producerea serotoninei, amplifică livrarea de oxigen către țesuturi și reduce inflamația, accelerând procesele de vindecare în cazul a numeroase afecțiuni.”-postare 8 noiembrie 2019

Pentru a fi mai convingători în mediile sportive, cei de la IOMED Clinique au folosit ca testimoniale pe pagina de facebook a firmei îndemnuri ale unor figuri cu oarecare notorietate în această zonă de clientelă. Astfel, în 6 noiembrie, putem citi: ,, Marius Andrei Hiruța, vicecampion național la dans sportiv 2011 și loc 30 la German Open Stuttgart în același an, în prezent antrenor la club dans sportiv ,,Pro Dance Studio” din Brașov, a ales IOMED Clinique pentru tratamentul cu laser de joasă frecvență.Programează-te acum și experimentează senzația de bine !”. Evident nu se face nici o referire la încadrarea metodei în lista de proceduri interzise de WADA.

 IOMED și o firmă importatoare de aparatură medicală din Brașov vor să extindă utilizarea în România a terapiilor pentru care sportivii intră sub incidența legilor antidoping. În 4 octombrie 2019, potrivit propriului comunicat, s-a desfășurat la sediul firmei din Brașov primul workshop pentru prezentarea endolaserului, la care au participat 30 de medici din toată țara. Medicul Tatiana Camencean și Alexandru Roșoiu, venit ,,de la peste 6.000 km, din Tenerife”, au prezentat ,,metode inovative în terapia cu laser de joasă frecvență”. Balul abia începe! Procurorii din Brașov par imuni la tratamentul interzis cu laser!

,,Prescrierea sau administrarea de substanțe de către medici sportivilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”

Art. 53 din Legea 227/2006

 

 

×