x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fostul director al APM Bihor, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Fostul director al APM Bihor, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

14 Noi 2019   •   17:00
Fostul director al APM Bihor, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Ovidiu Constantin Dăescu, fost director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru fraudă cu fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis joi AGERPRES, procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ovidiu Constantin Dăescu, la data faptelor director executiv al APM Bihor, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi obţinere ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei şi Farkas Szodoray-Paradi, la data faptelor funcţionar public, angajat al APM Bihor pe postul de manager de proiect, şi Cornelia Sim, consilier superior I în cadrul APM, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, obţinere ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi fals intelectual, în formă continuată.

Totodată, în faţa judecătorilor va ajunge şi un administrator al unei societăţi comerciale, pentru participaţie improprie la fals intelectual, în formă continuată, şi participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, reprezentată de Ovidiu Constantin Dăescu, ar fi încheiat un acord de finanţare cu fonduri europene având ca obiect proiectul intitulat "Conservarea liliecilor în Pădurea Craiului, Bihor şi Munţii Trascău".

"În acest context, în perioada 2010 - 2013, inculpaţii Dăescu Ovidiu Constantin, Farkas Szodoray - Paradi şi Cornelia Sim, director, respectiv angajaţi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, ar fi întocmit, semnat şi înaintat Comisiei Europene şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului mai multe documente (cereri, adrese, state de plată estimative, necesar de credite bugetare, etc.) ce conţineau date nereale. Aceste date se refereau la situaţia angajaţilor în proiect, societatea care ar fi executat lucrările de închidere a peşterilor şi utilizarea unui autovehicul achiziţionat din fonduri nerambursabile (în realitate, autovehiculul mai sus menţionat a fost utilizat de inculpatul Ovidiu Constantin Dăescu în interes personal)", spun anchetatorii.

O parte din documentele respective, arată DNA, ar fi fost semnate şi de reprezentantul unei societăţi comerciale, în calitate de executant al proiectului, deşi acesta ar fi ascuns faptul că, în realitate, lucrările ar fi fost executate de o societate subcontractantă, iar în cazul a trei peşteri - Tăşad, Fânaţe şi Ţiclului - s-ar fi schimbat soluţia tehnică convenită de părţile contractante (grilajele de închidere a acestor peşteri nefiind umplute cu beton).

"Prin aceste demersuri, beneficiarul fondurilor nerambursabile ar fi intrat, pe nedrept, în posesia sumelor de 2.919.498 lei şi 497.576 euro (2.133.003 lei)", menţionează procurorii.

În cauză, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a comunicat faptul că solicită obligarea inculpaţilor la acoperirea prejudiciului, urmând să precizeze cuantumul exact al acestuia până la terminarea cercetării judecătoreşti.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

AGERPRES

×