x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Poliţia Deltei a confiscat în ultimii cinci ani aproape 52 tone de peşte

Poliţia Deltei a confiscat în ultimii cinci ani aproape 52 tone de peşte

08 Noi 2019   •   15:52
Poliţia Deltei a confiscat în ultimii cinci ani aproape 52 tone de peşte

Serviciul Poliţiei Delta Dunării (SPDD) a confiscat în ultimii cinci ani aproape 52,8 tone de peşte, din care 642,3 kilograme au fost de sturion, specii de peşti a cărora capturare a fost interzisă în România în anul 2006.

Potrivit unei adrese remisă la solicitarea AGERPRES, în perioada 2014-2018, SPDD a confiscat 52.846,5 kilograme de peşte, 496,56 d kilograme de icre, din care 5,42 de kilograme de icre negre, 6.699 de unelte de pescuit, trei dispozitive electrice, 222 de ambarcaţiuni, 161 de motoare de bărci şi 45 de autovehicule.

"Greutăţile întâmpinate în activitate sunt legate de aria întinsă de competenţă, cu zone izolate şi greu accesibile, metodele de braconaj care devin complexe, fiind folosite ambarcaţiuni rapide în activităţile ilegale, precum şi de legislaţia în domeniu care prevede sancţiuni doar cu amendă penală în cazul infracţiunilor, iar în cazul contravenţiilor sancţiunea pecuniară este una care nu descurajează încălcarea legii", se arată în adresa semnată de şeful SPDD, Radu Toni Valentin.

Din cantitatea totală de peşte confiscată de la braconieri în ultimii cinci ani, 642,3 kilograme este cantitatea de sturion, specia predominantă fiind păstrugă.

"Fenomenul braconajului la sturion nu este unul alarmant. Este o cantitate mică, dacă facem o comparaţie cu celelalte cantităţi peşte confiscate", a apreciat reprezentantul SPDD, Marian Cârlig.

Potrivit conducerii SPDD, pentru eficientizarea activităţii de prevenire şi combatere a ilegalităţilor în domeniul piscicol, se impune în primul rând modificarea legislaţiei în domeniu prin înăsprirea regimului sancţionator, în condiţiile în care majoritatea sancţiunilor prevăzute pentru infracţiuni sunt amendă şi nu închisoarea.

Dunărea Inferioară are singurele specii de sturion sălbatic din Uniunea Europeană, care cresc şi se reproduc în mod natural. Supravieţuitori ai erei dinozaurilor, cu lungimi care pot depăşi la maturitate mărimea unui autobuz, sturionii au fost consideraţi, din cele mai vechi timpuri, printre cele mai valoroase specii de peşti.

În lume, la ora actuală, există 26 de specii de sturioni, şase dintre acestea, şipul, viza, cega, morunul, păstruga şi nisetrul, regăsindu-se şi în Dunăre până la începutul secolului trecut, potrivit Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD). Două dintre ele, şipul şi viza, considerate specii foarte rare, la începutul anilor '60 au dispărut din Dunăre.

Ca urmare a declinului populaţiilor de sturion, autorităţile române au decis în anul 2006 interzicerea pescuitului sturionilor în apele teritoriale româneşti ale fluviului. AGERPRES

×
Subiecte în articol: delta peşte