x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alertă în Dâmboviţa: Pesta porcină, confirmată în mai multe gospodării

Alertă în Dâmboviţa: Pesta porcină, confirmată în mai multe gospodării

12 Dec 2019   •   16:21
Alertă în Dâmboviţa: Pesta porcină, confirmată în mai multe gospodării

Pesta porcină a fost confirmată în Dâmboviţa în două fonduri de vânătoare şi în patru gospodării din localităţile Bungetu, Răscăieţi, Pucioasa şi Vârfuri, se arată într-un comunicat de presă, remis, joi, de Prefectura Dâmboviţa.

De asemenea, există suspiciunea de pestă porcină într-o exploataţie din Şuţa Seacă.

"Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit astăzi, 12.12.2019, ca urmare a confirmării virusului de pestă porcină africană în mai multe exploataţii nonprofesionale precum şi pe raza unor fonduri de vânătoare, după cum urmează: 1 gospodărie în localitatea Bungetu - Comuna Văcăreşti; 1 gospodărie în localitatea Răscăeţi - comuna Răscăeţi; 1 gospodărie în Oraşul Pucioasa; 1 gospodărie în localitatea Stăteşti - comuna Vârfuri; Fondul de vânătoare 16 Valea Ialomiţei aparţinând Asociaţiei Cinegetice Dacia; Fondul de vânătoare 10 Tătărani aparţinând Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Dâmboviţa", precizează Prefectura Dâmboviţa.

Conform sursei citate, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se continua supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localităţilor. Totodată, în conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricţie (zona de protecţie şi zona de supraveghere) în jurul focarelor.

Totodată, în cadrul şedinţei Centrului Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa a fost aprobată decizia de plasare sub supraveghere în suspiciune pentru o exploataţie comercială autorizată sanitar veterinar de pe raza localităţii Şuţa Seacă - comuna Raciu.

"În ceea ce priveşte confirmarea virusului la mistreţ, au fost aprobate planurile de măsuri privind combaterea, pentru cele două fonduri de vânătoare, şi s-a dispus îndeplinirea următoarelor activităţi: măsuri corespunzătoare de igienă care să fie aplicate persoanelor ce pot intra în contact cu porcii sălbatici, pentru a reduce răspândirea virusului PPA; înfiinţarea unui grup de experţi cuprinzând medici veterinari, vânători, biologi şi epidemiologi specialişti în zona sălbatică; punerea sub supraveghere oficială a exploataţiilor de porci din zona definită ca infectată", mai informează Prefectura Dâmboviţa.

De asemenea, în domeniul silvic, în zona afectată, se vor recolta integral mistreţii prin metode de vânătoare care să nu disloce efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului.

Autorităţile mai anunţă că se vor face campanii de informare, atât a vânătorilor, cât şi a crescătorilor de porci cu privire la: evoluţia pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricţiile impuse şi alte măsuri de prevenire a răspândirii şi a combaterii bolii.

"Solicităm, în acelaşi timp, sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat. Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic şi social", se mai arată în comunicatul Prefecturii Dâmboviţa. AGERPRES

×
Subiecte în articol: pestă porcină