x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale ”Vorbește cu Angela”, proiect pilot de prevenire a agresiunilor de natură sexuală în cluburile și barurile din centrul Vechi

”Vorbește cu Angela”, proiect pilot de prevenire a agresiunilor de natură sexuală în cluburile și barurile din centrul Vechi

24 Feb 2020   •   18:18
”Vorbește cu Angela”, proiect pilot de prevenire a agresiunilor de natură sexuală în cluburile și barurile din centrul Vechi

Vorbește cu Angela”, proiect pilot de prevenire a agresiunilor de natură sexuală în cluburile și barurile din centrul Vechi. 

Poliția Capitalei, în parteneriat cu Asociația Necuvinte, a lansat astăzi campania de informare și prevenire a agresiunilor „Vorbește cu Angela” – proiect pilot implementat în zona Centrului Vechi al Capitalei.

„Ask for Angela” este o campanie de prevenire a agresiunilor sexuale lansată în anul 2016 în Marea Britanie de către Hayley Child, expertă în probleme legate de consumul de alcool și agresiuni sexuale în cadrul Consiliului Local Lincolnshire.

Ideea proiectului a fost aceea de a crea un cod prin care persoanele care se simt în pericol în cluburi să poată cere ajutor într-un mod discret, apelând chiar la personalul cluburilor.

Angela reprezintă, așadar, un cuvânt de cod, o interfață pentru sistemul de intervenție al statului. Este ușor de reținut și prietenos. Nu atrage atenția și oferă o cale facilă de a ieși dintr-un context dificil.

Personalul barurilor și cluburilor din Centrul Vechi va fi instruit să recunoască acest cod drept o solicitare de ajutor și să izoleze persoana aflată în dificultate conducând-o într-un loc sigur, liniștit al clubului, pentru a putea afla mai multe detalii despre situația în care se află. În funcție de cele descrise de persoana care a folosit cuvântul de cod „Angela”, personalul clubului va chema un taxi, familia/prietenii sau un echipaj de poliție, asigurându-se astfel, într-un mod discret, de siguranța ei.

De ce Angela:

Locația – Pentru că este o campanie dedicată prevenirii agresiunilor sexuale în cluburi și baruri. Majoritatea cluburilor sunt izolate fonic, se află în subsolurile clădirilor, sunt aglomerate, gălăgioase și sunt probleme cu semnalul companiilor de telefonie mobilă. De cele mai multe ori pentru a putea efectua un apel la 112, ar fi necesar să ieși din club. Nu întotdeauna acest lucru este posibil.
Informații - Foarte mulți dintre noi dacă am fi întrebați să spunem adresa exactă a clubului în care ne aflăm nu am putea să dăm acest detaliu, esențial pentru un apel la linia națională de urgență 112.

Stare generală – campania vizează protejarea tuturor persoanelor care se pot afla într-o stare de dificultate, inclusiv a celor care nu ar putea efectua un apel la 112 de teamă, din lipsa semnalului mobil, stare de ebrietate și/sau consum de droguri.

Timp – un singur cuvânt poate transmite starea de pericol. Este ușor de reținut și de folosit. Apelul la linia națională de urgență 112 solicită mai multe informații necesare pentru intervenție și nu întotdeauna persoana aflată în dificultate le poate oferi, chiar din teama că este auzită .

Siguranță - odată folosit cuvântul de cod, personalul clubului duce persoana aflată în dificultate într-o zonă liniștită a clubului (zona cu acces numai pentru angajați). Siguranță imediată!

„Vorbește cu Angela” nu elimină intervenția oferită de linia națională de urgență 112, ci oferă sprijin într-un mod discret, rapid până la venirea unui echipaj de poliție și/sau ambulanță, dacă situația impune acest lucru.

Este o campanie personalizată special pentru situațiile apărute în zonele de divertisment - cluburi, baruri, unde consumul de alcool este foarte des întâlnit.

Vom vorbi în perioada următoare despre noțiunea de consimțământ, creșterea nivelului de implicare civică, despre cultura non-violenței și a respectului și despre promovarea unei culturi de sprijin, nu de shaming.

Haideți să creștem o comunitate implicată a oamenilor care vor să ia atitudine împotriva agresiunilor sexuale.

Este problema noastră, a tuturor!

×