x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Biserica Sfântul Gheorghe Nou, în haine de sărbătoare. Sfântul locaş brâncovenesc a fost resfinţit la 300 de ani de la moartea mucenicească a ctitorului Constantin Brâncoveanu

Biserica Sfântul Gheorghe Nou, în haine de sărbătoare. Sfântul locaş brâncovenesc a fost resfinţit la 300 de ani de la moartea mucenicească a ctitorului Constantin Brâncoveanu

de Luminita Ciobanu    |    17 Aug 2014   •   17:29
Biserica Sfântul Gheorghe Nou, în haine de sărbătoare. Sfântul locaş brâncovenesc a fost resfinţit la 300 de ani de la moartea mucenicească a ctitorului Constantin Brâncoveanu
Sursa foto: Luminiţa Ciobanu

Mii de credincioşi au participat sâmbătă la slujba arhierească de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Capitală. În ziua de cinstire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni – 16 august - la împlinirea a 300 de ani de la martiriul acestora, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu alţi ierarhi, a sfinţit pictura nouă şi a binecuvântat lucrările de restaurare a sfântului locaş în care se păstrează odoare de preţ: moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae şi icoanele făcătoare de Minuni a Maicii Domnului şI a Sfintei Cuvioase Parascheva. Din soborul slujitor au făcut parte ierarhi români şi ierarhi delegaţi ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului şi Patriarhiei Georgiei, preoţi şi diaconi.

După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal şi Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dat citire Actului sinodal comemorativ la împlinirea a 300 de ani de la moartea Sfinţilor Martiri Brâncoveni: “Comemorarea solemnă a Sfinţilor Martiri Brâncoveni de către Patriarhia Română, cu participarea reprezentanţilor Patriarhiei Ecumenice, Patriarhiilor Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului şi Georgiei, pe care Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu le-a preţuit şi le-a ajutat, culminează cu această Sfântă Liturghie săvârşită în duh de comuniune fraternă între Bisericile noastre surori, astăzi, sâmbătă, 16 august 2014, în ziua pomenirii Sfinţilor Brâncoveni. Acest moment sfânt şi solemn ne cheamă să fim mărturisitori ai credinţei creştine, ctitori de locaşuri sfinte şi de cultură creştină, ne îndeamnă să cultivăm într-ajutorarea frăţească şi să fim darnici, având în suflet iubire jertfelnică, smerită şi milostivă”, se precizează în Actul Sinodal.

Patriarhul României a oferit arhiereilor delegaţi Ordinul “Sfinţii Martiri Brâncoveni” pentru ierarhi, iar părintelui-profesor Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii Sf. Gheorghe Nou (cel care s-a ocupat îndeaproape de  lucrările care au adus Biserica brâncoveanească la frumuseţea dintru început) i-a fost acordat Ordinul “Sfinţii Martiri Brâncoveni” pentru clerici. De asemenea, pentru ctitoria brâncovenească din Capitală au fost oferite mai multe daruri: icoana Sfântului Constantin Brâncoveanu având un fragment din moaştele voievodului martir, o cruce de binecuvântare, numeroase cărţi de cult şi de folos duhovnicesc, un DVD care ilustrează procesiunea pelerinaj din 21 mai organizată în Capitală.

Părintele profesor doctor Emil Nedelea Cărămizaru a adresat un emoţionant cuvânt cu privire la importanţa sărbătorii, a momentului istoric şI a încheierii lucrărilor de restaurare, şi a mulţumit tuturor celor care au sprijinit lucrările: “Bucuria zilei de astăzi s-a amplificat mai ales pentru că strălucita ctitorie a Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu a fost resfinţită prin rugăciunile ierarhilor români prezenţi aici împreună cu înalţi ierarhi, reprezentanţi ai patriarhiilor Ortodoxe Surori a Constantinopolului, Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului şi Georgiei, Biserici pe care Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu le-a preţuit şi ajutat mult. Mulţumim Preafericirii Voastre în numele consiliului parohial şi al credincioşilor acestei străvechi biserici pentru lucrarea sfântă înfăptuită aici în anul comemorativ al Sfinţilor Brâncoveni în însăşi ziua pomenirii lor. Vă mulţumesc, de asemenea, pentru binecuvântarea acordată în vederea realizării, editării a două lucrări: «Mormântul Sfântului Constantin Brâncoveanu» şi «Monografia Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti», apărute în condiţii grafice deosebite, la Editura BASILICA a Patriarhiei Române. Mulţumim tuturor distinşilor ierarhi prezenţi la această sărbătoare a sufletului românesc pentru onoarea pe care ne-au făcut-o participând la resfinţirea acestei biserici emblematice a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, din inima Bucureştilor”.

Atât sâmbătă, cât şI duminică, toţi credincioşii au avut acces, spre închinare, în sfântul altar, după ce au poposit, preţ de câteva clipe, în baldachinul din faţa Bisericii Sfântul Gheorghe Nou, unde moaştele Sfinţilor Brâncoveni au fost aşezate, spre închinare, până duminică dimineaţa. Sfintele odoare ale Brâncovenilor au fost duse duminică la Mogoşoaia, la Biserica Sfântul Gheorghe, unde a fost sfinţită pictura. Manifestările au început dis-de-dimineaţă. Racla cu moaştele Sfinţilor Brâncoveni a fost dusă de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, în procesiune, într-o trăsură trasă de cai, la biserica brâncovenească din Mogoşoaia. Aici, racla a fost aşezată spre închinare în curtea sfântului locaş. Racla cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a rămas la Biserica Sfântul Gheorghe de la Mogoşoaia până în jurul orelor 15.00, când a fost readusă la Biserica Sfântul Gheorghe Nou.


×