x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu în cinematografia mondială. Jean-Paul Belmondo a murit

Doliu în cinematografia mondială. Jean-Paul Belmondo a murit

06 Sep 2021   •   18:26
Doliu în cinematografia mondială. Jean-Paul Belmondo a murit
Sursa foto: Hepta

Jean-Paul Belmondo, vedeta cinematografiei franceze, a murit. Avea 88 de ani. Moartea sa a fost confirmată luni de avocatul său, Michel Godest. Nu s-a dat nici o cauză de deces, potrivit The Guardian. „A fost foarte obosit o perioadă de timp. A murit în liniște”, a declarat avocatul Michel Godest.

 

Jean-Paul Belmondo (n. 9 aprilie 1933), cunoscut și ca „Bébel”, a fost un actor de film și de teatru, cascador și producător francez. De la sfârșitul anilor 1950, Bolmondo a fost un actor aparținând noului val în care se afirmă răsunător cu partitura din filmul „Cu sufletul la gură”.

În 1953 și-a făcut adevăratul debut pe scenă, în două piese la Théâtre de l’Atelier: “Médée” de Jean Anouilh si “Zamore” de Georges Neveux în regia lui André Barsacq. Succesul său a venit odată cu rolul din filmul lui Jean-Luc Godard “A bout de souffle” (1960), care s-a convertit într-o mişcare culturală ce va fi numită apoi “Noul Val”.

De la mijlocul anilor 1960, a activat timp de două decenii ca și actor de comedie și un agil erou de filme de acțiune. Actorul este considerat unul dintre starurile de succes ale cinematografiei europene. Timp de peste 20 de ani, la fiecare dintre filmele sale au asistat cel puțin un milion de spectatori.

A revenit pe scena filmului în rolul personajul Sam Lion din “Itineraire d’un efant gate” (1988), unul din cele mai mari roluri ale sale, răsplătit cu premiul Cesar pentru cel mai bun actor. Actorul a refuzat, însă, trofeul.

Belmondo a revenit ulterior la prima sa dragoste, teatrul. A urcat pe scenă în “Kean” şi “Cyrano” şi a cumpărat “Theatre des Varietes”. Actorul a suferit, în anul 2001, un accident vascular cerebral, care i-a marcat, ulterior, existența. În anul 2009, a realizat un nou film, „Un homme et son chien”, în regia lui Francis Huster, care, însă, a fost un eşec comercial.

Jean-Paul Belmondo a primit cele mai importante distincţii ale statului francez – Ordinul Naţional de Merit, în grad de comandor (1994) şi Legiunea de Onoare în grad de comandor (2007). În ianuarie 2011, a primit un premiu special din partea Asociaţiei criticilor de film din Los Angeles (LAFCA), pentru întreaga sa carieră.

×
Subiecte în articol: Jean-Paul Belmondo