x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis, luat în calcul pentru poziția de președinte al Consiliului European

Klaus Iohannis, luat în calcul pentru poziția de președinte al Consiliului European

02 Mar 2018   •   15:04
Klaus Iohannis, luat în calcul pentru poziția de președinte al Consiliului European

Numele presedintelui Klaus Iohannis este luat in calcul la Bruxelles pentru pozitia de viitor presedinte al Consiliului European, pozitie ocupata in prezent de Donald Tusk, fost premier al Poloniei.

Potrivit mai multor surse politice consultate in ultimele zile , nu este clar daca presedintele Iohannis este interesat de aceasta pozitie, insa in mod cert de bucura de sustinerea oficialilor europeni care au si inceput sa pregateasca terenul acceptarii presedintelui Iohannis pentru pozitia de presedinte al Consiliului, scrie hotnews.ro.

Până acum nu exită o pozitie a presedintelui in legatura cu o eventuala candidatura la presedintia Consiliului European.

“Daca Michel Barnier, negociatorul sef al Comisiei Europene pentru Brexit, va ajunge seful Comisiei Europene in 2019, cele mai mari sanse la sefia Consiliului European are Klaus Iohannis”, au explicat sursele citate. Aceste doua pozitii sunt de regula negociate politic din timp iar rezultatul final al acestor negocieri politice ar putea fi cunoscut undeva la inceputul anului viitor, au mai explicat sursele citate.

Mandatul lui Tusk expira in decembrie 2019. Mandatul presedintelui Consiliului European este de 2 ani jumate cu o prelungire aproape automata pentru al doilea mandat. Donald Tusk este presedinte al Consiliului European din decembrie 2014.

Romania ar urma sa preia din ianuarie 2019 presedintia UE, un alt posibil atu in favoarea candidaturii lui Iohannis la sefia Consiliului European.

×