x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marioara Murărescu a lăsat un tezaur spiritual

Marioara Murărescu a lăsat un tezaur spiritual

de Luminita Ciobanu    |    Carmen Anghel    |    03 Feb 2014   •   19:52
Marioara Murărescu a lăsat un tezaur spiritual

Îndrăgita interpretă Florica Bradu va păstra într-un ungher al sufletului, cu pioşenie şi cu dragoste, amintirile multor emisiuni la care a fost invitata Marioarei Murărescu: “Întotdeauna am crezut că a fi un slujitor al spiritului tradiţional românesc este un har, o misiune. Cei care şi-o împlinesc cred că sunt împăcaţi... În ceasul marii treceri a Marioarei Murărescu ne încearcă o profundă durere, un sentiment de gol în suflet dar şi o mare recunoştinţă pentru tezaurul spiritual pe care ni-l lasă prin valoroasele filme de televiziune şi spectacole. Suntem  de asemenea recunoscători pentru că ea a descoperit şi a promovat interpreţi autentici ai muzicii noastre populare. Mă simt privilegiată că am cunoscut-o, că am colaborat frumos cu ea, că ne-am apreciat reciproc, de aceea voi păstra cu pioşenie şi dragoste amintirile  atâtor emisiuni tv şi împărtăşiri ale crezului nostru legat de tradiţii şi de cântecele noastre autentice. Cu Marioara vorbeam despre filosofia omului tradiţional, despre puritatea dorului românesc, a dragostei, a iubirii de natură, de codru, de neam, toate exprimate în folclor. Ea a fost unul dintre cei mai exigenţi apărători ai acestor valori naţionale. Îmi vine greu să cred că de acum înainte ea nu- mi va mai răspunde la telefonul la care sunam adesea. Drum bun, Marioara, către lumea fără dor, acolo unde te aşteaptă atâţia artişti, colaboratori de- ai tăi, care au cântat şi au încântat sufletul românesc...”

Pentru violonistul Valentin Albeşteanu, Marioara Murărescu va fi întotdeauna o persoană aleasă, de neînlocuit: “Mereu cu zâmbetul pe buze, întotdeauna cu o încurajare pentru fiecare, Doamna, cum îi spuneam eu, era un profesionist desăvârşit, o perfecţionistă. Punea accent pe latura artistică a celor care îi erau invitaţi. Îl făcea pe artist să se simtă comod. Era de o modestie extraordinară.  M-a invitat în repetate rânduri să cânt, mă aprecia şi pot să spun că a fost părintele meu în televiziune. O observam în culise, când încheiam spectacolul, şi citeam mulţumirea pe chipul Doamnei, pentru aplauzele publicului... Acum câteva luni, când am sunat-o, mi-a mărturisit că avea de gând să facă un spectacol aniversar “Tezaur folcloric”, la Sala Palatului. Din păcate, n-a mai putut pune în scenă acest proiect... Dumnezeu s-o odihnească!”.

“Marioara Murărescu a fost şi va rămâne Doamna folclorului românesc, ne spune doamna Ioana Lătăreţu. Vă iubesc doamnă Marioara Murărescu şi nu vă voi uita niciodată! Ne-am cunoscut 1972, într-un sfârşit de septembrie trist şi tragic, atunci când Maria Lătăreţu îşi lua rămas bun de la noi. Era pe catafalc depusă în Piaţa Lahovari, la Centrul de Creaţie şi Conservare a Tradiţiilor Populare. În marea aceea de lume am văzut cum intra o tânără slăbuţă, care ducea o coroană imensă de garoafe albe, mai mare decât ea. Venea din partea radioului. Ne-am îmbrăţişat si am rămas aproapiate. Din 1979, ne-am întâlnit la fiecare Festival al cântecului popular românesc- Maria Lătăreţu. Era întotdeauna alături de noi, ca preşedinte de onoare al juriului.  În 2013, a scos cartea “Mari interpreţi de folclor- Maria Lătăreţu”. Era suferindă, dar cu mare drag, cu mare respect pentru Maria Lătăreţu a realizat asta. De atunci nu ne-am mai văzut. Doamnă Marioara Murărescu, Dumnezeu să te odihnească, să te ierte şi în drumul printre stele poate vă veţi întâlni şi cu măicuţa mea dragă, Maria Lătăreţu. Adio!”

Ultimul proiect
“Vă invit să uitaţi de doruri şi de dureri, să vă opriţi o clipă şi să ascultaţi... Vă vor ajuta, din vremi şi peste vremi, oameni pentru care cântecul a fost viaţa lor, a fost crezul lor şi modul de a spune unei lume întregi ¬ «Te iubesc» (...) Cântând, iubind, aşa au zburat printre stele şi au rămas cu al lor cântec printre ele. Mărioara Murărescu.”  Acesta este cuvântul de început pe care l-a scris Marioara Murărescu în volumul I al colecţiei-tezaur  “Mari interpreţi de folclor”, carte cu CD, Editura Litera. A fost ultimul său proiect, seria apărând cu Jurnalul Naţional. (C.A.)

Marioara Murărescu, înmormântată la Cernica
Marioara Murărescu a ajuns pentru ultima oară luni, la Televiunea Română. La catafalcul său au venit foşti colegi, colaboratori, dar şi oameni care au admirat-o, doar ca telespectatori ai emisiunii “Tezaur folcloric”. Marţi, începând cu ora 11:30, la biserica Mănăstirii Cernica va avea loc slujba de prohodire. Marioara Murărescu va fi înmormântată alături de părinţii săi, în cimitirul Cernica.

“Toţi suntem în puterea timpului...Timpul alege, păstrează şi dă sclipiri de aur vechi valorilor adevărate, şterge şi lasă fără urmă glorii trecătoare... Timpul alină dureri, vindecă răni adânci, dar nu ne lasă să uităm, ocroteşte şi mângâie cu aripa lui amintirile noastre. Ne dă putere să păstrăm în lumină chipul celor dragi care, ocrotindu-ne, ne-au îndemnat în fiecare clipă să fim oameni, la rându-ne, să lăsăm urmă pe pământ...”, spunea Marioara Murărescu în introducere, la descrierea albumului “Când eram pe Ialomiţa” Ion Albeşteanu, Tiţa Ştefan şi Valentin Albeşteanu. (L.C.)

×
Subiecte în articol: marioara murarescu