x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor reia colaborarea cu Banca Mondială

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor reia colaborarea cu Banca Mondială

13 Dec 2019   •   17:43
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor reia colaborarea cu Banca Mondială

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, a analizat, împreună cu o delegaţie a reprezentanţilor Băncii Mondiale, mai multe oportunităţi de colaborare pe anumite proiecte majore de infrastructură, potrivit unui comunicat al instituţiei.


Expertiza Băncii Mondiale în ceea ce priveşte asistenţa tehnică sau o eventuală finanţare trebuie să aibă la bază prioritizarea şi oportunitatea proiectelor de infrastructură. Delegaţiile au convenit cu privire la formarea unor grupuri tehnice de lucru, care să pună în practică elementele necesare acestor obiective.

Reprezentaţii Băncii Mondiale şi-au manifestat satisfacţia că actualul Guvern este deschis unei noi colaborări transparente şi eficiente între cele două entităţi, potrivit comunicatului.

"Suntem interesaţi de o nouă abordare în relaţia cu oficialii instituţiei internaţionale pe trei paliere de lucru. Acestea vizează cadrul de colaborare, finanţarea şi rezultatele. Pe lângă angajamentele asumate ca stat membru al Uniunii Europene, avem în vedere şi dezvoltarea regională, un lucru extrem de important, dar şi o prioritate a Guvernului nostru. După ce avem priorităţile şi sursele de finanţare, ne mai trebuie şi decizia. Este necesar ca ea să fie asumată şi în acord cu interesele de dezvoltare economică ale României. Aceasta trebuie să fie bine argumentată şi să ştim exact care ne sunt interesele, pentru că dacă suntem puşi în situaţia de a renunţa la un proiect trebuie să ştim exact ce punem în loc", a afirmat ministrul de resort, Lucian Bode, citat în comunicat.

Potrivit acestuia, e nevoie de identificarea unor soluţii noi de finanţare, care să fie folosite eficient.

"Suntem conştienţi că nu de fiecare dată finanţarea reprezintă o problemă, ci folosirea în mod incorect a banilor este un impediment. Trebuie să existe un plan realist şi concret de implementare a proiectelor de infrastructură, cu un grafic clar şi cu termene precise de realizare. Expertiza Băncii Mondiale pe partea de asistenţă tehnică, consultanţă şi finanţare ne va fi utilă pentru o infrastructură modernă şi în concordanţă cu cerinţele de calitate şi siguranţă", a arătat Bode.

Aceasta după ce, la mijlocul anului trecut, Guvernul a renunţat la un parteneriat cu Banca Mondială pentru construirea autostrăzii Comarnic-Braşov.

La acel moment, Tatiana Proskuryakova, manager de ţară pentru România al Băncii Mondiale, a afirmat că este dezamăgită de decizia Guvernului.

'Am înţeles din presă că Guvernul nu mai vrea să continue proiectul cu Banca Mondială, ci că ar dori să îl pregătească singur. Vreau să spun ca, în primul rând, sunt dezamăgită pentru ca am investit foarte mult în pregătirea acestei operaţiuni şi credem că avem un plan foarte bun. Însă ce vreau să subliniez aici este faptul că proiectul Băncii Mondiale intenţiona să pregătească investiţia, nu neapărat să o finanţeze', a spus Proskuryakova, în iunie 2018. AGERPRES

×