x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nelu Tătaru: Dacă vom avea transmitere comunitară joasă, ne gândim ca asimptomaticii să stea acasă

Nelu Tătaru: Dacă vom avea transmitere comunitară joasă, ne gândim ca asimptomaticii să stea acasă

04 Iun 2020   •   14:15
Nelu Tătaru: Dacă vom avea transmitere comunitară joasă, ne gândim ca asimptomaticii să stea acasă

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că este posibil ca persoanele infectate cu coronavirus și asimptomatice să stea acasă, dacă transmiterea comunitară va scădea semnificativ. 

"Am fost la a doua perioadă de măsuri de relaxare. Nu poţi face în acelaşi timp, să creşti riscul. Am dat măsurile de relaxare. Este deja o perioadă în care sunt nişte riscuri. Dând voie în locuri libere unor persoane pe care le ştim infectate, creşte acest risc. În măsura în care vom avea transmitere comunitară joasă, gândim şi asimptomaticii acasă, sub supravegherea medicilor de familie", a spus ministrul.

El a precizat că cetăţenii români care se întorc în ţară vor sta în autoizolare timp de 14 zile.

"În măsura în care vedem că acel stat are rată de cazuri noi la mia de locuitori, mică gândim prin reciprocitate, să avem cu acele state anumite reguli în care să scoatem autoizolarea la întoarcere. Dar încă nu este momentul. În această perioadă analizăm momentul şi veţi vedea spre 15 iunie şi deciziile luate. Da, avem cele 14 zile", a susţinut Tătaru.

Ministrul Sănătăţii vrea ca instituția pe care o conduce să preia coordonarea strict medicală a spitalelor, dar acestea vor rămâne la autorităţile locale.

"Subordonarea, ordonatori de credite rămân autorităţile locale. Condiţia este noi să avem un management, o conduită şi o coordonare medicală centralizată pentru a putea desfăşura o activitate medicală şi de calitate, dar şi complexă. Gândiţi-vă că dacă în această pandemie nu aveam coordonarea, nu puteam, oricât aş fi mers eu prin fiecare spital, să aduc modificarea acelui management şi gândiţi-vă că au fost focare importante", a arătat demnitarul. 

×
Subiecte în articol: nelu tataru coronavirus asimptomatici