x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cabinetul PNL, “faultat” de Senat pe două teme cu care vrea să se prezinte în fața Parlamentului

Cabinetul PNL, “faultat” de Senat pe două teme cu care vrea să se prezinte în fața Parlamentului

de Ion Alexandru    |    12 Dec 2019   •   09:47
Cabinetul PNL, “faultat” de Senat pe două teme cu care vrea să se prezinte în fața Parlamentului

Pentru a doua oară în ultima săptămână, PSD lasă Guvernul în ofsaid în legătură cu temele pentru care Cabinetul Orban dorește să-și asume răspunderea. După ce, anterior, deputații le-au “luat” liberalilor “jucăria” denumită abrogarea legii recursului compensatoriu, ieri, Senatul a golit de conținut două dintre temele pentru care astăzi Executivul urmează să-și asume răspunderea. Prorogarea termenelor intrării în vigoare a prevederilor referitoare la pensionarea anticipată a magistraților și la alcătuirea completurilor de trei judecători, în apel, la instanțele inferioare au fost adoptate în camera decizională și au fost trimise la Palatul Cotroceni, pentru promulgare. Chiar și așa, premierul Ludovic Orban a precizat doar că este posibil să retragă cele două teme din proiectul de asumare, nu că o va și face cu certitudine.

 

Interesant este că Guvernul Orban a expediat Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului proiectul de asumare a răspunderii chiar în timp ce, la Senat, cele două teme erau deja adoptate. Astfel încât, astăzi, la ora 10.00, expiră termenul până la care parlamentarii pot formula amendamente asupra pachetului de legi pentru care Executivul urmează să-și asume răspunderea, iar începând cu ora 12.00, premierul Ludovic Orban va lua cuvântul de la tribuna Parlamentului, pentru a-și susține demersul. Concret, Guvernul își asumă, în continuare, răspunderea pe proiectul de lege privind prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederii conform căreia magistrații cu vechime minimă de 25 de ani se pot pensiona anticipat, începând cu 1 ianuarie 2020, pe proiectul de lege referitor la prorogarea termenului de intrare în vigoare, tot de la 1 ianuarie 2020, a constituirii completurilor de apel de la instanțele inferioare cu trei judecători, în loc de doi, dar și cu privire la prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederii conform căreia cursurile la INM trebuie să fie de patru ani, în loc de doi, pentru accederea în magistratură. De asemenea, se mai asumă răspunderea pe Legea plafoanelor bugetare și pe abrogarea OUG 51, referitoare la transportul școlar.

 

Cazanciuc acuză Executivul că insultă poporul român

Ieri, însă, Senatul a adoptat, ca și Cameră decizională, două proiecte de lege privind prorogarea cu doi ani a termenelor privind primele două subiecte care fac obiectul asumării răspunderii, ceea ce golesc de conținut, din acest punct de vedere, demersul Guvernului. Ludovic Orban a precizat, ieri după-amiază, că “este posibil să se renunțe la asumarea răspunderii pe aceste două subiecte”, însă nu este și sigur. Asta, deoarece, spune premierul, este posibil să se transmită amendamente cu privire la abrogarea cu totul a acestor prevederi.

La Senat, tot ca și Cameră decizională, este depus și proiectul amânării intrării în vigoare a reglementărilor privind INM, cea de-a treia temă din pachetul pe justiție pentru care Guvernul vrea să-și asume răspunderea. Acesta este și motivul pentru care senatorul PSD Robert Cazanciuc a taxat în termeni foarte duri această asumare. “Este o insultă la adresa Parlamentului și la adresa poporului român. Astăzi, acest proiect pe pachetul de justiție a rămas fără obiect (…) Această asumare este o ordonanță de urgență mascată. O lipsă de transparență”, a răbufnit Cazanciuc.

 

 

 

 

×