x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CEx pe picior de război. Dăncilă contra Firea

CEx pe picior de război. Dăncilă contra Firea

de Ion Alexandru    |    23 Iul 2019   •   08:10
CEx pe picior de război. Dăncilă contra Firea

Dacă, în Coaliție, alegerile prezidențiale pot genera convulsii, în PSD este război total cu privire la candidatul cu care această formațiune politică se va prezenta la acest scrutin. Doi dintre cei care și-au anunțat, la congresul din iulie, intenția de a candida, Mihai Fifor și Eugen Orlando Teodorovici, au renunțat, lăsându-i calea liberă Vioricăi Dăncilă. Nu însă și vicepreședintele Gabriela Firea, care, astăzi, va cere Comitetului Executiv să îi fie validată candidatura. Votul din CEx va fi validat la Congresul PSD din 3 august, când formațiunea își va lansa oficial candidatul pentru Palatul Cotroceni.

 

Mihai Fifor și Eugen Orando Teodorovici au renunțat la ideea de a candida pentru funcția prezidențială din partea PSD. Acest lucru înseamnă că cei doi o vor sprijini pe Viorica Dăncilă pentru această poziție, ceea ce contura, încă de ieri, de pe ce poziții se va “negocia” în cadrul Comitetului Executiv care are loc astăzi. Tabloul este zugrăvit de fostul secretar general al PSD Codrin Ștefănescu, pe Facebook. Acesta scrie că “Fifor şi Teodorovici au renunțat la candidatura pentru prezidențiale! Ca să fie bine și să nu se supere unii și alții. Că atunci e de rău. Pleșoianu și Firea nu sunt băgaţi în seamă. Cică sunt obraznici și aduc prejudicii grave de imagine. Șerban Nicolae tocmai a fost mazilit definitiv. Olguța Vasilescu e scârbită de tot și sentimentul e împărtășit de mulți. Mănăstire într-un picior, ghici cine rămâne în cursă?”.

 

Firea: Doamna Dăncilă se supraapreciază

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, nu renunță însă la ideea de a candida. Aceasta o atacă pe Viorica Dăncilă, spunând că “dacă nu intră în turul al doilea, a anunţat că își depune mandatul, Asta mi se pare îngrozitor. E vorba doar de un om, de o carieră. Nu e vorba de toată țara, de tot partidul. Să înțeleg că noi toți, și cei din țară care ne-au votat și ne vor vota, valorăm doar cât mandatul doamnei premier? Mi se pare că se supraapreciază”.

Firea este de părere că la ședința CEx trebuie să se decidă care sunt criteriile pentru desemnarea candidatului. “La o ședință ni s-a spus de către doamna premier că acest candidat va fi validat în CEx, și pe urmă în Congres. Și că acest candidat va fi cel care stă cel mai bine în sondaje la capitolul încredere. Pe urmă, când sondajele nu au ieşit cum trebuia, a spus că nu sunt atât de importante, ci pur orientative”. Primarul general critică și un nou criteriu de selecție al candidatului, impus ca o chestiune de ultimă oră, conform căruia “trebuie să fie o persoană neconflictuală și să joace un rol de mamă, tată al națiunii”.

Ședinţa de astăzi se anunță, așadar, a fi una de foc. Gabriela Firea a precizat că va propune un vot secret, deoarece Dăncilă, care este premier și președinte al PSD, poate, la un moment dat, “să acționeze anumite butoane și să pedepsească organizațiile care nu au votat pentru ea”.

 

 

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea Viorica Dăncilă