x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CNCD l-a amendat pe Iohannis cu 5.000 de lei. Președintele s-a supărat. Dragnea a primit doar avertisment

CNCD l-a amendat pe Iohannis cu 5.000 de lei. Președintele s-a supărat. Dragnea a primit doar avertisment

de Ion Alexandru    |    21 Mai 2020   •   09:23
CNCD l-a amendat pe Iohannis cu 5.000 de lei. Președintele s-a supărat. Dragnea a primit doar avertisment

Președintele Klaus Iohannis a fost sancționat, ieri, de către membrii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, cu amendă de 5.000 de lei pentru declarațiile făcute, în limba maghiară, la adresa PSD și pentru acuzele conform cărora liderul social-democrat ar avea înțelegeri cu premierul Ungariei, pentru cedarea Ardealului. Tot ieri, fostul președinde al PSD, Liviu Dragnea, a fost sancționat de CNCD cu avertisment, pentru că a catalogat anumiți cetățeni drept “șobolani” și “securiști”. Iohannis s-a declarat nemulțumit de decizia Consiliului și o va ataca în instanță.

 

Cu majoritate de șase voturi, membrii CNCD au constatat că afirmația președintelui Klaus Werner Iohannis: „Jó napot kívánok, PSD! (…) Jó napot, Ciolacu”, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/ națională, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. Drept pentru care au aplicat sancțiunea amenzii, în sumă de 5.000 de lei. Reamintim că Iohannis a afirmat, în timpul stării de urgență, că “este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități, ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca să dea Ardealul Ungurilor. Jó napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până când sunt eu preşedintele României, o astfel de lege nu va exista”.

 

Amenda va fi contestată în instanță

Conform unui comunicat de presă emis de Administrația Prezidențială, “Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea de astăzi a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Având în vedere că decizia CNCD este una profund politică, Președintele României va contesta această hotărâre la instanța competentă”. Supărarea președintelui poate avea ca motivație nu doar faptul că a fost sancționat, ci și că, tot ieri, CNCD i-a aplicat un avertisment fostului lider PSD, Liviu Dragnea, pentru o afirmație făcută în legătură cu protestatarii antiguvernamentali, pe care i-a numit “unelte jalnice ale acestor securiști”, respectiv „curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani”, sau „erau patru șobolani care puneau tot felul de întrebări”).

Nu este pentru prima dată când Iohannis este sancționat de CNCD. În 2018, Consiliul i-a aplicat 2.000 de lei amendă pentru utilizarea termenului “penali” la adresa unor oameni politici, considerându-se că această afirmație reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnate.

 

×