x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Conducerea Parlamentului îl acuză pe președinte de încălcarea Constituției și a statului de drept

Conducerea Parlamentului îl acuză pe președinte de încălcarea Constituției și a statului de drept

de Ion Alexandru    |    11 Feb 2020   •   08:33
Conducerea Parlamentului îl acuză pe președinte de încălcarea Constituției și a statului de drept

Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor președintelui României, se arată în sesizarea făcută de președinții celor două Camere ale Parlamentului, înaintată Curții Constituționale. „Desemnarea candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru a fost făcută cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a principiului colaborării loiale între instituțiile publice, a obligației constituționale de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice și a obligației constituționale de a exercita funcţia de mediere între puterile statului. (…) Nominalizându-l drept premier pe Ludovic Orban, președintele României încalcă voința Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moțiune de cenzură. Respingând propunerea de premier formulată de o majoritate parlamentară, președintele României va declanșa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natură constituțională, împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul și de a ajunge la «alegeri anticipate»” se mai arată în document.

„Nici un partid parlamentar, nici chiar PNL nu ar vota un nou guvern condus de Ludovic Orban, așa cum au declarat toți șefii partidelor cu reprezentare parlamentară. Prin acțiunea de a desemna același candidat pentru funcția de prim-ministru care cu numai o zi în urmă a fost demis în urma unui vot zdrobitor în Parlament, președintele României se poziționează în afara prerogativelor constituționale, desconsiderând în mod evident rolul și poziția Parlamentului, ieșind cu totul din rolul și atribuțiile stabilite prin art. 80 din Constituție”, se mai arată în document, unde se precizează, de asemenea, că „la consultările la care au fost invitați de președintele României în data de 6 februarie, PSD și Pro România au propus drept candidat pentru funcția de prim-ministru o persoană care ar întruni votul majorității deputaților și senatorilor”.

„Domnul Ludovic Orban, candidatul pentru funcția de prim-ministru, nu se bucură de susținerea grupurilor parlamentare, având în vedere declarația Partidului Național Liberal și a partidului Uniunea Salvați România de a vota împotriva Guvernului propus de candidatul Ludovic Orban, pentru a fi declanșate alegeri anticipate, precum și declarațiile domnului Ludovic Orban, candidatul la funcția de prim-ministru, prin care susține același demers. (…) Ca urmare, președintele României se situează în afara ordinii constituționale, încălcând exigențele statului de drept și principiul separației și echilibrului puterilor în cadrul democrației constituționale”, se arată în sesizare, document care explică faptul că, deși preşedintele României are atribuția de a desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru, nu înseamnă că poate exercita această atribuție în orice mod, discreţionar. Liderii Legislativului arată că exercitarea prerogativei Parlamentului de învestire a Guvernului „nu se poate realiza sub presiunea pierderii mandatului Parlamentului”.

 

 

×