x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, avertizat: Unii parlamentari nu vor vota prelungirea stării de urgență

Iohannis, avertizat: Unii parlamentari nu vor vota prelungirea stării de urgență

de Ion Alexandru    |    13 Apr 2020   •   09:10
Iohannis, avertizat: Unii parlamentari nu vor vota prelungirea stării de urgență

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, îl avertizează pe președintele Klaus Iohannis că decretul prin care intenționează să fie prelungită cu 30 de zile starea de urgență pe teritoriul național nu va fi votat de formațiunea pe care o conduce. La rândul său, purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, cere ca votul privind noul decret să se facă în mod obișnuit, cu parlamentarii prezenți în sala de plen. Klaus Iohannis a declarat, săptămâna trecută, că, în cursul zilei de astăzi, cel mai probabil, va emite un nou decret privind instituirea stării de urgență până la mijlocul lunii mai.

 

Călin Popescu Tăriceanu susține că luna trecută a votat instituirea stării de urgență deoarece a crezut că doar regulile democratice îi încurcă pe guvernanți în a lua niște măsuri care să limiteze răspândirea coronavirusului. Însă, între timp, acesta este de părere că nu democrația îi încurcă pe cei de la guvernare, ci „lipsa de experiență și incapacitatea de anticipare”.

„Nu o să votez pentru prelungirea stării de urgență, pentru că aceste ordonanțe militare nu fac aproape nimic din ce nu poate fi făcut de o administrație civilă, dar, în schimb, ne produc tuturor daune importante”, scrie Tăriceanu pe pagina sa de socializare. Acesta este de părere că, la adăpostul stării de urgență, „aceste ordonanțe militare legalizează lipsa de transparență și deschid drum liber abuzurilor”. „Nu am văzut în motivarea autorităților pentru prelungirea stării în toată țara o analiză care să arate de ce este nevoie să o facă peste tot. Văd în aceste decrete și ordonanțe militare doar obligații pentru cetățeni și nici o obligație pentru autorități. Starea de urgență la nivel național dă motive autorităților să nu ne dea nicio indicație despre ce fac ei pentru ca oamenii să se poată întoarce la muncă în condiții de minimă siguranță”, mai adaugă liderul ALDE. Acesta susține că nu va mai vota prelungirea stării de urgență „pentru a nu hrăni și mai mult reflexele dictatoriale ale guvernanților noștri” și avertizează că, în niciun caz, nu va vota pentru prelungirea în toată România a stării de urgență.

 

Președintele, obligat să ceară aviz de la Parlament

Conform Ordonanței de Urgență nr. 1/1999, starea de urgență la nivel național poate fi decretată, pentru cel mult 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii, de către președintele României și cu aprobarea Parlamentului. Aprobarea trebuie să fie solicitată în termen de cel mult cinci zile. În aceste condiții, purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, propune colegilor ca dezbaterile şi votul să aibă loc în prezenţa membrilor Parlamentului. „Dezbaterile on-line au, în situaţii excepţionale, valenţele, dar şi limitele lor. Birourile Permanente ale celor două Camere vor convoca Parlamentul în şedinţă comună, solicitând prezenţa aleşilor în sală”, este de părere Vosganian.

În opinia sa, în preziua votului, ar trebui organizate dezbateri în comisiile parlamentare reunite pe domeniile de competenţă, la care să fie prezenţi miniştrii de resort sau, după caz, alţi reprezentanţi ai Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Mai mult, în ziua dezbaterilor pe grupuri parlamentare şi a votului în plenul reunit, Vosganian a propus să fie prezenţi la şedinţă prim-ministrul Ludovic Orban şi ministrul de Interne, Marcel Vela, cărora să li se aloce timpul necesar pentru a prezenta intenţiile Guvernului şi a răspunde eventualelor solicitări.

 

Liderul ALDE consideră că starea de urgență a dat naștere la abuzuri. Iar Varujan Vosganian vrea ca ședința să fie ținută cu parlamentarii în sala de plen și în prezența membrilor Executivului

×